Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
12°C
2°C
Oceni objavo

Počitniška srečanja v knjižnici "Pri mucu Mehkošapku"

Vse bolj ugotavljamo, kako pomembno je usvojiti in razvijati veščino branja. Hkrati pa se zavedamo, da so počitnice tisti čas, ko na to kar nekako pozabimo. Zato smo se na Osnovni šoli Vransko-Tabor odločili, da v okviru projekta BRALNA PISMENOST organiziramo med počitnicami program, ki bo pokazal, da je lahko branje zanimivo in zabavno. Gradili smo HIŠICO IZ KNJIG. Za nami so štiri uspešna srečanja, na katerih smo brali, se zabavali, predvsem pa veliko ustvarjali.
Na prvem srečanju smo prebrali zgodbico Ele Peroci Hišiča iz kock, kjer deklici Jelki sosedov pes uniči hišico iz kock, zgodijo pa se ji različne zanimive reči. Mi smo se odločili, da ji bomo pomagali zgraditi hišico iz knjiig. Zato smo oblikovali pravo pravcato knjižnico, ki smo jo polepšali z zavesicami, na okna pa smo postavili papirnate rože, ki smo jih izdelali sami. Nato smo si izdelali še izkaznico, s katero bomo obiskovali knjižnico "Pri mucu Mehkošapku". Imeli smo smolo, ker je ponoči deževalo, zato nismo mogli uživati v parku za šolo, hkrati pa je bila to sreča, saj smo učilnico spremenili v knjižnico "Pri mucu Mehkošapku". Delavnico sta vodili Zlatka Avžner in Marija Završnik.

Drugo srečanjeje bilo še zanimivejše. Ko smo se vsi zbrali, smo odšli v park za šolo in prebrali pravljico Bine Štampe Žmavc Muc Mehkošapek, po katerem je naša knjižnica dobila svoje ime. Otroci so po branju podoživljali vsebino z gibanjem - ponazorili so mesto, kjer vsi hitijo drug mimo drugega, nimajo časa zase, še prehranjevanje poteka izredno hitro. Konec so ponazorili tako, da so izbrali vsak svojo mucko, ki jih je bilo v drvečem mestu naenkrat vse polno, jo ulovili, se z njo igrali in pogovarjali, nato pa so vloge zamenjali - otroci so postali mucke in mucke otroci. Po malici smo se razdelili v skupine in zgodbo podoživljali preko ilustracij, ki smo jih ustvarili s pomočjo naravnih materialov in blaga. Ilustracije smo uokvirili ter jih razstavili. Delavnico sta izvedli Nataša Pečovnik in Marija Završnik. Vsi smo bili nad svojim delom navdušeni.

Na tretjem srečanju -  kuharski delavnici so si učenci najprej ogledali knjige, ki smo jih kot otroci brale učiteljice (predvsem Bredine knjige), potem so prebrali knjigo Pravljica za lačne in iskali skriti zaklad po šolskem igrišču. Vsaka skupina je morala najti svojih pet zakladov (barvo in mesto zaklada so imeli napisano na navodilu - skica igrišča). V jajčkah se je skrival recept, ki so ga morali prebrati, potem pa po njem pripraviti jedi. Pripravljali smo pico kraljico, volčjo sadno kupo, rdečo gozdno kupo in sadne frapeje. Učenci so bili pravi kuharji in s svojim delom zelo zadovoljni. Vse jedi so bile okusne. Ob koncu smo vse pospravili, se okrepčali ter prebrali pravljico Kotiček na koncu sveta.
Na kuharski delavnici so sodelovale Breda Čvan, Tadeja Zupanc  in Polona Vodičar.

Zadnja, naravoslovna delavnica je bila še posebej zanimiva, saj smo jo v večini izvedli v gozdičku na Gorici. Najprej smo brali zgodbe iz knjige Kotiček na koncu sveta. Učenci so sami brali knjige o živalih. Nato so po gozdičku za šolo v skupinah iskali uganke o živalih in jih reševali. Ko so uganko rešili, so metali kocko. Če je bila rešitev pravilna, so točke svojemu rezultatu prišteli, v nasprotnem primeru pa odšteli. Po malici smo odšli na Gorico, kjer so iskali naravne predmete po navodilih (prinesi nekaj lepega, hrapavega, tri liste različnih oblik, nekaj mehkega, okroglega ...). V skupinah so tekmovali v postavitvi gozdne steze. Po gozdni stezi smo spuščali žogico. Zmagala je skupina, ki je naredila najdaljšo stezo iz naravnih materialov, po kateri smo žogico spustili. Zaigrali smo na gozdna glasbila in sestavili pravi gozdni orkester. Iz plodov in gozdnih materialov so izdelovali gozdne slike. Delavnico sta izvedli Anja Zahrastnik in Polona Vodičar. Učenci so pri delu uživali in bili nad dejavnostmi zelo navdušeni.

Če potegnemo črto, bi lahko zapisali, da so bile delavnice zanimive, pestre in hkrati poučne.

 

Zapisala Marija Završnik.

Oglejte si tudi