Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

PLANŠARJI Z VRANSKEGA NAJBOLJŠI MED NAJBOLJŠIMI

V soboto, 14. januarja 2012, je na Osnovni šoli Janka Glazerja v Rušah potekalo 23. državno tekmovanje Mladina in gore. Na tokratnem tekmovanju se je pomerilo 24 skupin mladih planincev od 6. do 9. razreda iz vse Slovenije.

Tekmovalci so se, polni znanja in želje, zagrizli v teste, kjer so pokazali svoje planinsko znanje. Državno tekmovanje je bilo v znamenju Severne Triglavske stene in Sfinge. Pokazali so svoje znanje o zgodovini vzponov v številnih smereh, vseh prizadevanjih novih navez, pa tudi o dokumentarnem filmu Sfinga.

Po pisanju testov se je najboljših 6 ekip uvrstilo v popoldanski finale, ki je potekal v obliki kviza. Finalni del državnega tekmovanja je bil zelo napet. Morali so pokazati veliko gorniškega znanja, tudi praktičnega. Ekipe so bile zelo izenačene, zato je šele zadnje vprašanje našo ekipo Planšarjev z Vranskega postavilo na zmagovalno stopničko.

Planšarji so si prvič pridobili zmago, zato so bili presrečni. Nina Dolar, Tjaša Pikel, David Paulič, Žan Dolar in mentorica Zlatka Bukovec, sicer učiteljica športne vzgoje in vodnica PZS, so ob tem dejali: »Na tekmovanje smo se pripravljali skrbno, a ne samo zadnje tedne, ampak smo se že prej poglobili v poglavja, svoje znanje pa nadgrajujemo že več let, se udeležujemo planinskih izletov, pohodov, taborov in vrsto let tudi planinskih orientacijskih tekmovanj. Zadnji teden pa smo si večkrat ogledali film Sfinga.«


Nagrade za najboljše ekipe – Planšarje, idrijske Bergmandlce in tretjeuvrščene Nepredvidljive – so bili pokali in medalje ter udeležba na nagradnem planinskem taboru v Bavšici v organizaciji Mladinske komisije PZS.

Več slik si lahko ogledate na spodnji povezavi.

24. državno tekmovanje Mladina in gore bo drugo leto na Vranskem.

Barbara Pertinač

Oglejte si tudi