Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
9°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

Petošolci opravili kolesarske izpite

V začetku junija ste lahko opazili skupine otrok, ki so se s kolesi, z zaščitnimi čeladami in rumenimi brezrokavniki še nekoliko negotovi, a polni pričakovanj vozili skozi trg. V skupini po pet učencev smo jih spremljali učitelji, kasneje pa so morali pot prevoziti sami, tako da je za vsakim učencem peljal učitelj, ki je bil hkrati ocenjevalec.
Priprave na kolesarski izpit so se začele v februarju, ko so se učenci začeli učiti teorije, kakršno poznate prav vsi, ki ste opravljali izpit za vožnjo v javnem prometu. Izpit iz teorije so vsi učenci uspešno opravili v maju.

 

Nato je sledil tehniški dan - spretnostna vožnja po poligonu. Učenci so morali dokazati, da zmorejo pravočasno zavreti, spretno prevoziti ožine, voziti tudi le z eno roko, voziti slalom, osmice. Naučili so se pravilne namestitve čelade, pravilnega sestopa s kolesa, spoznali so delovanje prestav na kolesu in na koncu so se preizkusili še v »polžji« vožnji. Pred vožnjo smo  vsa kolesa pregledali. Če je bilo kolo brezhibno opremljeno, je učenec dobil nalepko "Varno kolo". Po uspešno končanem spretnostnem poligonu so se lahko učenci prvič in v spremstvu učiteljev podali na javne ceste.

 

Zadnji šolski dan so tako petošolci ob spričevalih ter drugih priznanjih dobili tudi kolesarski izpit.

 

Učenci so bili za vožnjo izredno motivirani. Tisti, ki niso imeli možnosti uporabe svojega kolesa, so lahko vozili s šolskima kolesoma, ki ju je šola s sredstvi donatorjev kupila prav v tem šolskem letu. Donatorji so bili AMZS Vransko, Zavarovalnica Triglav, Lekarna Vransko in Luka Rojnik, s. p. Ob tej priložnosti bi se še radi enkrat iskreno zahvalili za vsa donirana sredstva.

 

Pri izvedbi kolesarskih izpitov so nam pomagali tudi številni učitelji in hišnik. Vsem, ki ste nam na kakršen koli način pomagali, se iskreno zahvaljujemo.

 

Učenci 5. razreda z učiteljicama Matejo Jeler in Simono Jan

Oglejte si tudi