Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Pekli smo marmorni kolač

Četrtošolci smo se pri predmetu NIT (naravoslovje in tehnika) pogovarjali o lastnostih snovi. To smo preizkusili tudi v praksi. S peko marmornega kolača smo ugotavljali, kaj se zgodi, če segrejemo maslo, čokolado in še druge sestavine, ki smo jih potrebovali za peko. Naštevali smo, iz katerih sestavin je bila sestavljena naša zmes, in vprašali smo se, ali je mogoče zmes ponovno ločiti. Ob tem pa smo preizkušali tudi svoje kuharske sposobnosti. Na koncu  je sledilo še najboljše – sladkanje.

Učenci 4. a

Kako pa je to potekalo?

Najprej smo se razdelili v pet skupin. Bil sem v skupini s Tjašo, z Lukom in Majo. Imeli smo pet šarkljev in ostale sestavine: 200 g masla, 75 g navadne čokolade, 250 g sladkorja, 4 razžvrkljana jajca, 200 g mehke moke, 1 žlico pecilnega praška, velik ščepec soli, 2 žlički kisle smetane, 1 žličko vaniljevega sladkorja in 1, 5 žlice kakava v prahu. Za preliv smo potrebovali: 85 g navadne čokolade, 3 žlice mleka in 2 žlici medu. Kolač smo pripravili po receptu. Nato smo ga odnesli gospem kuharicam, ki so nam ga spekle. Pekel se je približno 40 minut. Ta čas smo naredili preliv. Ko se je kolač spekel, smo morali počakati, da se ohladi. Po njem smo na koncu prelili preliv. Nato smo si ga razdelili. Bil je zelo dober. Ta dan mi je bil zelo všeč. Kmalu ga bom poskušal speči tudi sam doma.

Jaka Turk, 4. a

V šolo smo prinesli modelčke za marmorni kolač in srnin hrbet. Delo smo si razdelili po skupinah. V vsaki skupini je bilo štiri do pet učencev. Nekaj navodil naša skupina ni razumela, bilo je kar težko. Najprej smo prebrali, katere sestavine potrebujemo in jih nato stehtali. Recept smo morali večkrat prebrati. Na koncu smo dobili učne liste, ki so bili preprosti. Marmorni kolači so se dobro spekli. Ko so bili pečeni in ohlajeni, smo jih polili še s čokoladnim prelivom. Bilo je okusno. Želim si, da bi ga še kdaj jedla.

Lucija Klemen, 4. a

 

Oglejte si tudi