Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, Sevnica Občine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, Žetale Občine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika Občine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, Postojna Občine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, Vipava Občine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, Veržej Občine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, Žužemberk Občine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, Sežana Občine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob Savi Občine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, Žalec Občine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, Vuzenica Občine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica Vransko
JUTRI
22°C
10°C
PET.
22°C
9°C
Oceni objavo

Ogled BUMfesta v Žalcu

V petek, 17. 1. 2014, smo na naši šoli organizirali kulturni dan za učence od 4. do 9. razreda Osnovne šole Vransko-Tabor in POŠ Tabor.

Odpeljali smo se v Kulturni dom Žalec, kjer je potekala že 8. tradicionalna prireditev z naslovom BUMfest. Ogledali smo si glasbeno matinejo španske tolkalne skupine Odaiko, katere člani so igranje na različna tolkala popestrili še s plesom in drugimi avdiovizualnimi učinki. 

Kakšno je bilo vzdušje na prireditvi, so podrobno opisali učenci 4. a-razreda.

Vanja Govek


Vtisi učencev 4. a-razreda:

V petek, 17. 1. 2014, smo si ogledali 8. BUMfest tolkalnih skupin v Žalcu. Na prireditvi, ki smo si jo ogledali, je nastopila španska skupina Odaiko z naslednjimi inštrumenti: bobni, cajon, ksilofon, mariba, tamburin, konga, darbuka … Boben je bil sestavljen iz okroglega okvirja, na katerega je napeta opna. Cajon je lesena škatla. Ko se usedeš nanjo in z rokami udarjaš po njej, se sliši kot ropot ropotulj. Marimba je sestavljena iz stojala in ploščic, ki so pritrjene oz. vpete na stojalo. Ploščice so lesene. Tamburin je ročno glasbilo, ki je okrogle oblike. Na eni strani ima napeto kožo ali membrano. Ta je napeta preko lesenega ali kovinskega okvirja, v katerem so odprtine ali zareze, v te pa so vstavljeni zvončki. Nanj se igra tako, da ga treseš, udarjaš ob drugo dlan ali ob svoje telo. Konga je glasbilo, ki je podobno bobnu, samo da je jajčaste oblike. Darbuka me spominja na vazo in je tudi boben. Člani skupine so uporabljali za igranje različno dolge cevi, ki so si jih verjetno sami izdelali.

Ta koncert mi je bil zelo všeč, saj sem spoznala veliko novih glasbil.

Jana Semprimožnik, 4. a

V Žalcu smo si ogledali glasbeno skupino Odaiko. Igrali so na različna tolkala. Bili so zabavni. Skupina je štela štiri fante. Za igranje so uporabljali celo steklenice, napolnjene z vodo. Ustvarjali so super zvoke. Na koncu so nam naročili, da naj zvečer na koncert povabimo tudi svoje starše.

Tjaša Marko, 4. a

Ko smo prispeli v Žalec, smo odšli v kulturni dom. Tam smo se posedli v tretjo vrsto in koncert se je pričel. Najprej je prišel na oder voditelj in napovedal štiri fante iz Španije. Predstava mi je bila zelo všeč, ker so bili fantje zelo smešni in ker so igrali na različna nenavadna glasbila: ksilofon, palice, kartonsko škatlo, časopisni papir, tamborin …

Saša Semprimožnik, 4. a

Na koncertu so štirje fantje igrali na tolkala. Eden je bil nagajiv, drugi je bil prijazen in ostala dva sta bila zabavna. Vsi pa so bili iz Španije.

Nives Podbregar, 4. a

V šolo smo prišli kot po navadi, le da smo imeli s sabo nahrbtnik, peresnico in beležko. Drugo uro smo imeli malico. Nato smo šli na avtobusno postajo in tam vstopili na avtobus. Ko smo prispeli v Žalec, smo odšli v dvorano. Posedli smo se in počakali na skupino Odaiko, ki jo sestavljajo štirje mladi fantje. Ko so prišli na oder, so z butanjem noge ob tla in s ploskanjem ustvarili ritem, ki mi je bil zelo znan. Med vsako pesmijo so uprizorili kakšen smešen skeč. Najbolj zabavno mi je bilo, ko so igrali na glasbila, podobna cevem, in je eden od fantov udaril drugega z glasbilom po glavi.

Lana Učakar, 4. a

Festival BUMfest je bil letos že osmič. Na njem se nam je predstavila skupina iz Španije, v kateri so bili štirje fantje, ki so igrali na tolkala. Zaigrali so veliko pesmi. Za glasbili so v neki pesmi uporabili celo plastično vrečko in kartonsko škatlo. Pri nekaterih pesmih smo sodelovali tudi mi. Slišati je bilo tako kot orkester, ampak vse so izvajali samo s tolkali ali telesom. Nekatera tolkala sem prvič videl in slišal. Bilo mi je zelo všeč.

Jaka Turk, 4. a

Koncert je trajal približno dve šolski uri. Meni je bilo všeč, ko so za igranje uporabljali veliko različnih glasbil in predmetov. Spoznal sem, da lahko igramo tudi s plastično vrečko, časopisom in kartonasto škatlo.

David Beršnjak, 4. a

 

 

Oglejte si tudi