Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Obiskali smo »Sodarstvo Učakar« na Vranskem

Učenci 4. a–razreda smo se pri predmetu družba pogovarjali o gospodarskih dejavnostih na Vranskem. Zato smo obiskali znanega obrtnika na Vranskem, gospoda Marka Učakarja.

 

Naši vtisi o obisku

Danes, 4. 6. 2015, smo obiskali Sodarstvo Učakar na Vranskem. Sprejel nas je lastnik Marko Učakar, ki nam je povedal, da je sodarstvo obrt, ki izumira. S sodarstvom se je pred več kot 50 leti začel ukvarjati njegov oče. Glavni material za izdelavo soda sta les in inoks kovina. Največ sodov izdelajo iz akacije, češnje, kostanja, macesna in nekaj tudi iz hrasta. Les najprej razžagajo in ga dajo sušiti za eno do dve leti. Da ga lažje obdelajo, ga dajo v vročo vodo. Sode izdelujejo po naročilu.   

Dvajset odstotkov izdelajo za slovenski trg, ostalo pa za tujino. Predstavitev mi je bila zelo všeč, saj sem se naučila veliko novega.

Justina Jerman, 4. a

 

Gospod Učakar nam je predstavil poklic sodarja. Razložil in opisal nam je delno izdelavo soda. Ta gospod je sedaj že druga generacija sodarjev, saj je leta 1962 s sodarstvom začel že njegov oče. Sploh si nisem predstavljala, koliko dela zahteva ta poklic. Na predstavitvi sem uživala.

Manca Oštir, 4. a

 

Gospod Učakar nam je zaupal, da ima oreh tri dobre stvari: les, orehe za potico in daje nam prijetno senco. Pokazal nam je različne vrste lesa: hrast, akacijo, kostanj, češnjo, macesen in bukev. Tanin v lesu je zelo grenak, zato mora les dolgo stati zunaj v naravi.

Žiga Semprimožnik, 4. a

 

Danes smo obiskali sodarstvo Učakar. Vse se je začelo v šoli. Ob 8. 30 smo se zmenili, da si pomembne podatke napišemo na list in še sami postavimo kakšna vprašanja. Obuli smo se in odpravili na pot, ki ni bila dolga in je hitro minila. Ugotovil sem, da je Sodarstvo Učakar nasproti Mizarstva Pikl, ki so nam ga predstavili učenci 4. b–razreda. Najprej nas je gospod Učakar vprašal, kaj vse potrebujemo za izdelavo soda. Zatem nam je predstavil, katera drevesa so primerna za izdelavo sodov. Razkazal nam je delavnico, ki je zelo zanimiva. Povedal nam je, da je to sodarstvo staro že več kot 50 let. Sode prodajajo v Nemčijo, Kanado, Italijo … Izdelujejo pa tudi kopalne kadi. Zaposlene ima tri delavce. Na koncu smo si ogledali še sušilnico in mu v zahvalo izročili majhno darilo.

Lovro Praprotnik, 4. a

 

 

Oglejte si tudi