Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
5°C
JUTRI
9°C
4°C
Oceni objavo

ČASTNO RAZSODIŠČE PRAVIČNIJE ALI KAKO SO SPREJEMALI PRAVICE

Literarni večer z Boštjanom Gorencem Pižamo

 

V sredo, 12. 2. 2020, se je v Kulturnem domu Vransko ponovno odvil tradicionalni literarni večer, tokrat na temo Naše pravice. To je bila tema tedna otroka, na šoli pa smo razpisali literarni in likovni natečaj, ki je spodbujal otroke k razmišljanju in ustvarjanju o pravicah in seveda tudi dolžnostih.

Natečaj smo slovesno zaključili z literarnim večerom. Naš letošnji gost je bil pisatelj, prevajalec, komik, igralec, podkaster in izjemno prijeten sogovornik Boštjan Gorenc Pižama. Pri literarnem krožku smo se zelo veselili njegovega obiska in se zavzeto pripravljali na veliki dogodek. Člani krožka so tudi letos imenitno izvedli program. Tokrat smo si ga zamislili kot častno razsodišče, ki sprejema pravice otrok. Pravičniki in pravičnice (Ajda Bogataj, Sara Tehovnik, Lucija Remic, Domen Nedelko, Vid Laznik Šoštar in Luka Poljanšek) so navijali vsak za svojo pravico in jo utemeljevali, vrhovni pravičnik, ki ga je odlično odigral Miha Kramar, se je trudil krmariti med mnogimi predlogi in argumenti, delo razsodišča pa je nadvse strogo spremljala varuhinja Nika Homšak Godler. Monika Lesjak je predstavljala Konvencijo o otrokovih pravicah, ki je z veliko mero spoštovanja povzela vsako pravico, kot je zapisana v resnični konvenciji. Bralci prispevkov, igralci v skečih ter mojstri scenskih elementov so bili Jan Kropec, Daša Ana Dobnik, Saša Musi, Špela Kramar, Elija Jerman, Eva Učakar, Ema Krajnc, Taja Majcen Štrajhar in Aljaž Novak. Sodelovala je gledališka skupina Male vrane pod mentorstvom Danijele Jeršič. Program sta povezovali Justina Jerman in Nadja Žuna. 

Intervju z gostom je izvedla Taja Majcen Štrajhar. Boštjan Gorenc nam je razkril marsikatero zgodbo iz svojega otroštva, med drugimi tudi tisto o svojem vzdevku in o uspešni nesrečni zaljubljenosti v osnovni šoli. Z njim smo govorili o pravici do zabave, do razvijanja talentov, o pogumu in medsebojnem spoštovanju, seveda pa tudi o dolžnostih. Povedal je, da se mu zdi najpomembnejša in temeljna pravica otrok pravica do brezskrbnega otroštva. Navdušil nas je z iskrenimi in duhovitimi odgovori, za kar se mu najlepše zahvaljujemo. Gosta je ob koncu s svojo umetnino, duhovito karikaturo, presenetil devetošolec Tillen Lešnik Pikl.

Glasbeno presenečenje sta pripravila kitarista Jure Kropec in učitelj David Zavolovšek s pomočjo Vanje Govek. Prisrčno sceno so izdelali učenci likovnega snovanja z mentorico Tino Žličar, ki je pripravila tudi razstavo likovnih del. Pri tehnični izvedbi sta bila nepogrešljiva hišnika Julijan Juhart in Martin Reberšek. Zvok in luč je pravilno usmerjal Jože Toplak, za pripravo razstave knjig našega gosta ter ovekovečenje dogodka je skrbela knjižničarka Maja Praprotnik. Ob zaključku natečaja je izšlo bogato šolsko glasilo Bela vrana s prispevki literarnega in likovnega natečaja. Boštjan Gorenc Pižama in ravnateljica Majda Pikl, ki prireditev podpira s skrbnostjo in posluhom za umetnost, sta najboljšim ustvarjalcem podelila nagrade za likovno ustvarjanje in seveda knjige za najboljše pisatelje. Prejeli so dela, ki jih je napisal ali prevedel naš gost.

Hvala vsem, ki ste kakor koli pomagali, da smo spet pričarali čudovit večer. Hvala Zavodu za kulturo, turizem in šport Vransko, hvala vsem obiskovalcem, staršem, ki znate prisluhniti ustvarjalnosti svojih otrok. Hvala vsem mentorjem, ki so spodbujali učence pri likovnem in literarnem ustvarjanju, prejemnikom pohval in nagrad pa iskrene čestitke. 

Živimo v času, ko moramo iz vsakdanjega vrveža prav pobegniti v čarobni svet literature, gledališča, likovne umetnosti in glasbe. 

Tam je zelo lepo tudi vsem nam, ki smo ustvarjali literarni večer.

 

Mentorica literarnega krožka in urednica Bele vrane Polona Učakar

Oglejte si tudi