Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

ABC projekt, mednarodni projekt Erasmus +

V letošnjem letu je naša šola kot partnerska šola uspešno sodelovala pri pripravi mednarodnega projekta z naslovom ABC-pridobitev osnovnih znanj. Koordinatorica projekta je bolgarski vrtec Detska Gradina Svetulka (Shumen), v projektu pa kot partnerice sodelujejo naslednje šole:  Kedainiu »Ryto« progimnazija (Kedainiai) iz Litve, Yusuf Savas Ilkokulu (Darica) iz Turčije, ICLODITERZO (Lodi) iz Italije, Comenius Schule Städt. Gem. Hauptschule Dohler strasse (Mönchengladbach) iz Nemčije ter naša šola.


V projektu bomo sodelovali med letoma 2018 in 2020. Za našo šolo kot strateško partnerko bo v tem času skrbela naša nacionalna agencija CMEPIUS, projekt pa je sofinanciran s strani Evropske unije.

V dvoletnem obdobju bomo raziskovali različne načine poučevanj osnovnih znanj maternega jezika, matematike in znanosti. Osredotočili se bomo na učenje skozi dramatizacijo in ustvarjalnost, digitalno umetnost in videografijo, tradicionalne namizne igre in podobno.


Naša prva izmenjava je potekala med 29. oktobrom in 2. novembrom v mestu Shumen v Bolgariji. Izmenjave so se udeležili trije učitelji naše šole: vodja projekta za našo šolo Maja Jerman, Branko Šketa in Katja Brezovnik.

Shumen ali po naše Šumen je deseto največje mesto v Bolgariji in leži na severovzhodu države. Od Varne, najpomembnejšega pristaniškega mesta ob bolgarski obali Črnega morja, je oddaljen 80 km. Šumen je sicer center regije, pa vendar je v Šumnu stopnja brezposelnosti zelo visoka, kar se vidi tudi v zgradbah v mestu, ki so ostale iz socialističnih časov. Mesto bi bilo potrebno temeljite obnove.

Detska gradina Svetulka (Otroški vrtec Kresnička) je le eden izmed 16 vrtcev v mestu. S svojim imenom si v vrtcu Svetulka, kar pomeni kresnička, želijo, da bi prinesli svetlobo prihodnosti vsem bolgarskim otrokom. Vseh otrok v Svetulki je preko 300 in so razdeljeni v 16 skupin.  So zelo aktivni v E-twinning in drugih evropskih projektih.

V tednu našega gostovanja smo spoznali njihov način dela, z otroki smo izvedli nekaj dramatizacij ter skupaj plesali in se veselili. Ogledali smo si nekaj njihovih znamenitosti, kot npr. Konjenika iz Madare, mesto Pliska (prva bolgarska prestolnica), Veliki Preslav.

Za nas so pripravili topel sprejem pri županu mesta Šumen, ogledali smo si čudovito plesno prireditev, ki so jo pripravili otroci vrtcev Šumna in še bi lahko naštevali.

Teden je bil zelo zanimiv, spremljalo nas je lepo in toplo jesensko sonce, v naslednjih tednih pa nas čaka kar precej dela, saj je naslednja izmenjava že februarja v Turčiji.

Katja Brezovnik

Oglejte si tudi