Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

"Piškotek posebne sorte"

Škofijska Karitas Celje vsako leto ob božičnih praznikih obdari osebe s posebnimi potrebami in osebe s težavami v duševnem zdravju. Iz leta v leto opažamo, da je predvsem za osebe z motnjami v razvoju v sodobni družbi zelo dobro poskrbljeno na institucionalni ravni. Nudi se jim namestitev, delo, obroki, strokovno osebje. Žal pa so te osebe v svojih stikih vse bolj omejene samo na stike med sabo, s sorodniki in strokovnimi delavci oz. zaposlenimi v varstveno-delovnih centrih ali bivalnih enotah. S širšo družbo imajo manj stika, mnogi, ki nimajo več staršev ali bližnjih sorodnikov, so tudi osamljeni in brez obiskov od drugod. V primeru oseb s težavami v duševnem zdravju je veliko predsodkov, etiketiranja, napačnih predstav, žal je prisoten tudi neupravičen strah. Pri svojem delu pa opažamo, da je težav v duševnem zdravju med populacijo vse več in se pogosteje pojavljajo. Zaradi nepoznavanja, strahu, etiketiranja in predsodkov se žal marsikdo ne sooči z njimi, jih taji in zato ne poišče ustrezne pomoči ali zdravljenja in se težave samo kopičijo. Mladi, ki marsikdaj živimo v zelo na videz varnem in izoliranem svetu, se teh stisk marsikdaj ne zavedamo in jih tudi teže prepoznamo, tudi pri sebi. Po drugi strani se zavedamo, da nas izoliranost v družabna omrežja in čas pred zasloni zaznamujeta in vplivata tudi na naše duševno zdravje. Ob srečevanju z osebami s posebnimi potrebami, ki jim Karitas pomaga, ugotavljamo, da gre za zelo prijazne, srčne in iskrene ljudi, ki potrebujejo veliko topline in bližine, hkrati pa jo tudi nudijo.

Zato se nam je porodila ideja za projekt, v katerem bi poleg obdaritve z domačimi dobrotami osebam z različnimi posebnimi potrebami ali težavami v duševnem zdravju ponudili tudi druženje, možnost obiskovanja, medsebojnega učenja in plemenitenja ter razbijanja predsodkov. Poimenovali smo ga »Piškotek posebne sorte« in se z njim prijavili na razpis programa Evropske solidarnostne enote, ki ga upravlja Zavod MOVIT. Uspeli smo in sedaj se širi med člane društva Vera in luč Šoštanj, Nova Cerkev, Celje, Dobova, Šentjur, Laško in v Hišo Sonček Štore.

Projekt nam omogoča, da aktivno sodelujemo v socialnih aktivnostih, ki krepijo odnose med ljudmi v lokalnih skupnostih, so odprte do oseb s posebnimi potrebami in tudi njih vključujejo v družbo in jim dajejo možnost sodelovanja in aktivne soudeležbe.

Udeleženci projekta razvijamo tudi različna znanja, kompetence in veščine s področja priprave, izvedbe in evalvacije projektov. Pripraviti smo morali podroben akcijski in finančni načrt za projekt in poskrbeti tudi za dosledno izvedbo.

Poleg tega bomo dobili vpogled v institucije, ki delujejo na področju duševnega zdravja v naših lokalnih skupnostih. Znanje in svoje izkušnje bomo delili na socialnih omrežjih in tako pridobili tudi komunikacijske veščine.

Mlade iz Karitas Vransko, ki sodelujemo v projektu, je ta navdihnil, da smo pripravili delavnico peke piškotkov in nanjo povabili veroučence. Skupaj smo potem obiskali stanovalce doma starejših »Naš dom« na Vranskem, se z njimi družili in jih obdarili s paketki piškotov.

Maja Golob

Karitas Vransko  Mlada Karitas Celje


Oglejte si tudi