Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Humanitarno-medicinska odprava Madagaskar 2017

Z veseljem vam sporočamo, da se trije mladi zdravniki in mlada zobozdravnica Jernej A. Lesjak, Staša Mudrovčič, Alejandro M. Rant in Alja Črv  naslednje leto v maju odpravljamo na trimesečno humanitarno-medicinsko odpravo v Matango na Madagaskarju.

Preden se spustimo na tirnice bodoče kariere širom zahodnega sveta, bi se radi odpravili na pot, katere osnovni cilj je, da izboljšamo kakovost življenja prebivalcev vasi Matanga, naselja v jugovzhodnem delu Madagaskarja. To naselje leži približno trideset kilometrov  južno od Vangaindrana, glavnega središča slovenskega misijona na Madagaskarju, in osemsto kilometrov od Antananariva  

Naše delo bo potekalo v zdravstvenem dispanzerju Matanga. Bivali in delali bomo tri mesece v misijonu, ki ga je vodil slovenski misijonar Izidor Grošelj. V Matangi, razen v času humanitarno-medicinskih odprav, ni prisotnega zdravnika ali zobozdravnika, od najbližje bolnišnice pa so prebivalci oddaljeni dve do tri ure naporne vožnje po neurejeni poti. Ceste so v času ciklonov neprevozne, po drugi strani pa si prevoza in zdravstvene oskrbe večina prebivalcev ne more privoščiti. Delovali bomo na področju izobraževanja, primarne ter sekundarne preventive. Zdravili bomo tako akutne kot tudi kronične, predvsem pa infekcijske bolezni, kot so malarija, tuberkuloza ali HIV. Posvetili se bomo tudi perečim zobozdravstvenim problemom, tako zdravljenju kot tudi preprečevanju s promocijo ustne higiene.

Madagaskar je sicer ena od najrevnejših držav s pričakovano življenjsko dobo 60 let, kar je okrog 20 let manj od pričakovane življenjske dobe v Evropi. Tuberkuloza, driske, podhranjenost in malarija spadajo med deset najpogostejših vzrokov smrti na tej otoški državi.  

Več o naši odpravi in možnostih, kako nas lahko podprete, najdete na naši spletni strani www.madagaskar2017.eu, obiskali pa nas bodo tudi naši prostovoljci iz OŠ Vransko-Tabor, in sicer 17. 12. 2016 pred trgovino Jager na Vranskem.

Oglejte si tudi