Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
14°C
-4°C
JUTRI
18°C
-5°C
Deli
2603

Zdravstveno varstvo vojnih veteranov po 1. januarju 2017 – novosti

S 1. januarjem 2017 bodo nastopile spremembe pri priznavanju pravice do dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za vojne veterane (v nadaljevanju: zdravstveno varstvo).

 

Naj spomnimo, da ste v letu 2016 to pravico pridobili vojni veterani, ki ste dopolnili 55 let starosti ali ste trajno popolnoma izgubili delovne zmožnosti, če ste prejemali veteranski dodatek ali ste izpolnjevali pogoje za pridobitev veteranskega dodatka ali ste bili prijavljeni v evidenco brezposelnih oseb po predpisih o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti ali ste uveljavili pravico do poklicne, predčasne, starostne ali invalidske pokojnine v skladu s predpisi o pokojninsko invalidskem zavarovanju, in sicer ne glede na višino pokojnine. Ukrep je veljal le za leto 2016.

 

V letu 2017 pa bodo dokončno uveljavljene spremembe Zakona o vojnih veteranih (v nadaljevanju: zakon), po katerem se pravica do plačila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz državnega proračuna ponovno zagotavlja v polnem obsegu, in sicer ob izpolnjevanju predpisanih splošnih pogojev po zakonu, to je:

- uveljavljen status vojnega veterana in

- dopolnjena starost 55 let (pred dopolnjeno starostjo 55 let pa le v primeru ugotovljene trajne popolne izgube delovne zmožnosti – invalidnost I. kategorije, priznana z odločbo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije).

 

Vojnim veteranom, ki ste že imeli priznano pravico do zdravstvenega varstva (po odločbi upravne enote) in vam je bila ta pravica z odločbo upravne enote od 1. januarja 2013 razveljavljena po določbah Zakona za uravnoteženje javnih financ in ki boste do vključno 31. 12. 2016 dopolnili 55 let starosti ali ste invalidi I. kategorije, bo Upravna enota Žalec po 1. 1. 2017 postopke uvedla po uradni dolžnosti (kar pomeni, da vam ni potrebno vlagati vloge ali zahtevka, ampak bo to storila UE Žalec) in vam z odločbo ponovno priznala pravico do zdravstvenega varstva ter vas prijavila v zavarovanje pri zavarovalnici, kjer že imate sklenjene pogodbe.

 

Pisno zahtevo za priznanje pravice do dopolnilnega zdravstvenega varstva pa boste vložili vojni veterani, ki boste s 1. januarjem 2017 oziroma kasneje dopolnili starost 55 let ali boste invalidi I. kategorije, in sicer tisti:

-       ki  vam je bila pravica razveljavljena po letu 2013 zaradi starosti in

-       tisti vojni veterani, ki še nikoli niste imeli priznane pravice do zdravstvenega varstva.  

 

Pravica do plačila zdravstvenega varstva bo upravičencem priznana z odločbo Upravne enote Žalec:

-       po uradni dolžnosti od 1. 1. 2017 dalje,

-       na zahtevo stranke pa od prvega dne naslednjega meseca po vložitvi vloge.

 

Pri tem še posebej opozarjamo, da tistim vojnim veteranom, ki imate z odločbo Upravne enote Žalec že priznano pravico do zdravstvenega varstva in se vam premija (že) plačuje iz proračuna RS, ni potrebno ponovno vlagati novih vlog, saj vam je bila pravica z odločbo že priznana.

 

Prav tako izpostavljamo, da vojni veterani, ki si sami plačujete premije zdravstvenega varstva in boste od 1. 1. 2017 dalje upravičeni do pravice zdravstvenega varstva po Zakonu o vojnih veteranih, ne prekinete s plačevanjem premije. Že vplačane premije, od priznanja pravice po odločbi do prijave v zavarovanje pri določeni zavarovalnici, bodo namreč vrnjene na osebni račun upravičenca.

 

Vloge za uveljavitev pravic vojnih veteranov so dostopne na spletni strani državnega portala e-uprava: https://e-uprava.gov.si ali na spletnih straneh Upravne enote Žalec: http://www.upravneenote.gov.si/zalec/ pod rubriko »obrazci Upravne enote Žalec« ali v sprejemnem prostoru na Upravni enoti Žalec.

 

Odgovore na morebitna dodatna vprašanja lahko dobite tudi osebno pri uslužbencih Upravne enote Žalec ter na tel. št. 03 713 51 56 ali 03 713 51 52 ali nam pišite na e- naslov ue.zalec@gov.si.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo tudi na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure.


Simona Stanter, načelnica

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!