Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

OPROSTITEV PLAČILA SOCIALNO VARSTVENIH STORITEV

Število starostnikov narašča, s tem pa tudi potrebe po pomoči in negi. Ko le-te presežejo zmožnosti svojcev ter družine za skrb v domačem okolju, je potrebno pomoč poiskati drugje. Ko se to zgodi, se tako svojci kot starostniki obrnejo na uporabo socialnovarstvenih storitev. Veliko jih ostaja doma, kjer s pomočjo družine, socialne mreže ter storitve pomoči na domu lahko dobijo pomoč in podporo, da je življenje doma čim dlje omogočeno. Vendar pa je tudi storitev pomoči na domu velikokrat premalo, saj uporabniki potrebujejo več nege ter celodnevno varstvo. Ostane možnost institucionalnega varstva, kjer pa so kapacitete pogosto zapolnjene, čakalne vrste so dolge, predvsem pa je to precejšnji finančni zalogaj tako za starostnike kot tudi za družinske člane, ki so prav tako zavezanci za plačilo.

 

Zaradi dviga plač zaposlenim v javnem sektorju se je s 1. 1. 2019 zvišala tako cena oskrbe v institucionalnem varstvu kot cena storitve pomoči na domu. Dodatno zvišanje cen pa prihaja tudi s 1. 3. 2019 z usklajevanjem cen socialnovarstvenih storitev. Ker se pogosto zgodi, da uporabniki storitev in tudi njihovi zavezanci za plačilo nimajo sredstev za kritje stroškov, je ena izmed možnosti oprostitev plačila, ki jo z vlogo uveljavljate na pristojnem Centru z socialno delo. Zato je pomembno, da lahko že tukaj dobite osnovne informacije.

 

Oprostitve pri plačilu socialnovarstvene storitve pomoč družini na dom

Center za socialno delo odloča na podlagi zahteve upravičenca o delni ali celotni oprostitvi plačila storitve. Občina financira pomoč družini na domu najmanj v višini 50 % k ceni storitve; lahko pa določi tudi dodatne oprostitve pri plačilu stroškov za pomoč na domu. Postopek ugotavljanja in odločanja o oprostitvi plačila storitve vodi center za socialno delo, ko mora v postopku ugotoviti, kakšen je finančni položaj uporabnika in njegovih ožjih družinskih članov, ki so ga po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih dolžni preživljati. Kadar upravičenec sam ni plačilno sposoben, se ugotavlja, ali so plačilno sposobni njegovi družinski člani, saj so sicer oni zavezani k doplačilu storitve. Kadar uporabnik (sam ali skupaj z družinskimi člani) ni plačilno sposoben, storitev v celoti ali deloma plačuje občina, kjer ima uporabnik stalno prebivališče. Če je uporabnik lastnik nepremičnine, se mu z zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve v korist občine, ki prevzame zanj plačilo storitve, prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino. Zaznamba se vpiše v zemljiško knjigo.

 Oprostitve pri plačilu socialnovarstvene storitve institucionalnega varstva

Občina financira stroške storitev v zavodih za odrasle, kadar je upravičenec oziroma drug zavezanec delno ali v celoti oproščen plačila, določi pa lahko tudi dodatne oprostitve. Postopek ugotavljanja in odločanja o oprostitvi plačila storitve vodi center za socialno delo. V postopku mora ugotoviti, kakšen je finančni položaj uporabnika in njegovih ožjih družinskih članov, ki so ga po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih dolžni preživljati. Kadar upravičenec sam ni plačilno sposoben, se ugotavlja, ali so plačilno sposobni njegovi družinski člani, saj so oni zavezani k doplačilu storitve. Kadar uporabnik (sam ali skupaj z družinskimi člani) ni plačilno sposoben, storitev v celoti ali deloma plačuje občina, kjer ima uporabnik stalno prebivališče. Če je uporabnik lastnik nepremičnine, se mu z zaznambo prepovedi odtujitve in obremenitve v korist občine, ki prevzame zanj plačilo te storitve, prepove odtujiti in obremeniti nepremičnino. Zaznamba se vpiše v zemljiško knjigo.

Pravna podlaga: Zakon o socialnem varstvu (Ur. l. RS, št. 36/04, in spremembe); Uredba o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialnovarstvenih storitev (Ur. l. RS, št. 110/04, in spremembe).

                                                                                                                                Jerneja Lakovšek, socialna delavka

Oglejte si tudi