Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

Kategorije psov

Že od nekdaj je veljalo, da sta si bila človek in pes v pomoč pri varovanju dobrin. Pes je človeka obvaroval pred tatovi in sovražniki, človek pa mu je v zameno ponudil del svojega obroka. Na ta način so se psi zbližali z ljudmi. Pri tem pa so seveda morali biti izjemno iznajdljivi in pogumni. Ampak to je bilo pred davnimi časi, ko so bili vsi psi popolnoma svobodni. Nihče jih ni privezoval ali omejeval, prav tako ni nihče  posegal v njihovo medsebojno komunikacijo. Danes je seveda drugače. Pse so ljudje pričeli vzrejati za določene namene, pričeli pa smo jih tudi omejevati in psi so primorani, da se nenehno prilagajajo našemu načinu življenja.

Psi si zaslužijo več, kot košček domačega dvorišča, posodo, polno ostankov kosila ter prijazno besedo ali dve na dan. Psov ne moremo deliti na dve kategoriji, ker so vsi psi, ne glede na to, kakšno funkcijo jim človek določi, psi.

Pse sicer resda lahko razlikujemo glede na pasmo, torej glede na namen, za katerega je bil pes vzrejen. Vendar v osnovi vsak pes nujno potrebuje gibanje, ki vključuje vohanje, hojo po travi in sprostitev nagonov. Psi so po naravi veliki raziskovalci. Zelo radi namreč opazujejo in raziskujejo okolico. Zato psi, ki so priklenjeni na verigi ali zaprti v boksu, ob tem vsakodnevno trpijo v pomanjkanju. Vsak tak pes sicer prične opravljati funkcijo "čuvaja", ampak le zato, ker ga je v resnici strah. Psi namreč opozarjajo na nevarnost z lajanjem in renčanjem samo zato, ker želijo, da mimoidoči/tujec, ki se ga bojijo, čim prej odide stran.

Če so psi tako zelo dobri, da za nas opravljajo službo varnostnika, je pravično, da jih za to ustrezno nagradimo. Za razliko od ljudi psi za svojo srečo ne potrebujejo bogastva, dovolj je le, da jim omogočimo sprehode, vohanje in raziskovanje. Torej kaj več kot domače dvorišče, ki ga do potankosti poznajo.

Tisti psi v dolini in tisti na kmetijah, nekje visoko med gozdovi, se po naravi prav nič ne razlikujejo med sabo. Vsi radi vohajo, iščejo in imajo radi družbo ljudi. Prav je, da jih spoštujemo, podobno, kot oni spoštujejo nas.

Nov zakon o zaščiti hišnih živali prepoveduje privezovanje psov. V veljavo je stopil s 1. 1. 2023. Zavedajoč se, da so nekateri psi privezani iz varnostnih razlogov, zakon določa izjeme, kjer se psi sicer lahko privezujejo, vendar pod določenimi pogoji. Privez ne sme biti krajši od 5 metrov in mora biti vsaj 2 m dvignjen od tal. Pes ne sme biti privezan na zatezni ali bodeči ovratnici, temveč na ovratnici oziroma oprsnici. Ob tem ne pozabimo na dejstvo, da moramo psu zagotoviti ustrezno gibanje, kar je mogoče le z nadzorovanimi izpusti ali sprehodi.

Teh ne izvajamo po občutku, temveč vsak dan. V kolikor smo se odločili, da bomo imeli psa, mu moramo pač nameniti določen delež svojega časa. Ne nazadnje je naš pes naša odgovornost.

Glede na novelo zakona o zaščiti hišnih živali pozivamo vse občane, da zagotovijo svojim psom ustrezne bivalne pogoje. V naši občini si nihče ne želi gledati žalostnih prizorov psov, ki so ujetniki svojega lastnega življenja. Čas je, da se vprašamo ne le, kakšno korist lahko dobim od svojega psa, ampak tudi kaj ima moj pes od mene. Stanje našega psa je pravzaprav odraz našega srca.

Če opazimo neustrezno ravnanje in slabše bivalne pogoje psa, smo dolžni ukrepati in podati prijavo na inšpektorat.

Pobijanje živali, tako psov kot mačk, je kaznivo dejanje, za katerega je predvidena denarna kazen. Obdobje barbarstva je k sreči za nami, zato je čas, da se pričnemo obnašati kot civilizirana družba. Vsak skrbnik živali je dolžan poskrbeti za sterilizacijo oz. kastracijo svojega psa ali mačke. S tem se preprečuje število mladičev, ki jih je iz leta v leto občutno preveč. 

Zavod Muri


Oglejte si tudi