Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
23°C
6°C
Oceni objavo

VSE, KAR JE DOBRO VEDETI, ČE SE NAMERAVATE POROČITI

Vsi tisti, ki želite, da je vajin zakon v Republiki Sloveniji veljaven, morate skleniti civilno zakonsko zvezo. Na poroki mora biti pri obredu, poleg ženina in neveste ter njunih prič (priča je lahko kdor koli, le da je poslovno sposoben), prisoten matičar, zaposlen na upravni enoti, in še načelnik upravne enote ali njegov pooblaščenec. Vsak načelnik imenuje nekaj stalnih pooblaščencev, lahko pa izda tudi pooblastilo za enkratno sklenitev zakonske zveze, kar pomeni, da lahko vašo zakonsko zvezo sklene tudi vaš prijatelj ali znanec, ki pa mora izpolnjevati določene zakonske pogoje.

Vsakemu zaročenemu paru svetujemo, da najprej izbere lokacijo poroke. Za prijavo sklenitve zakonske zveze se oba bodoča zakonca zglasita na Upravni enoti Žalec, pri tem pa potrebujeta le osebni dokument s fotografijo in podatke o pričah (osebno ime, datum rojstva, stalno prebivališče).


Sklenitev zakonske zveze je takse prosta, če jo sklenete v uradnih prostorih za sklepanje zakonskih zvez posamezne upravne enote. Na območju Upravne enote Žalec imamo štiri tovrstne prostore, in sicer na sedežu Upravne enote Žalec, v Savinovem salonu v Žalcu, v Schwentnerjevi hiši na Vranskem in celotno območje Gradu Komenda na Polzeli. Če pa bi se radi poročili izven teh prostorov, boste morali odšteti na račun upravne enote 170 evrov, najmanj pet dni pred obredom. Ob tem boste morali navesti tudi razlog, zakaj se želite poročiti izven uradnega prostora in priložiti soglasje lastnika prostora, kjer se želite poročiti. Svetujemo vam, da se z lastnikom dogovorite tudi za vse svoje posebne želje in ceno. V tem primeru je potrebno vložiti vlogo za sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov na upravno enoto vsaj 30 dni pred izbranim datumom poroke. Hkrati se bosta z matičarjem dogovorila tudi glede časa poroke. Zakonsko zvezo lahko sklenete med tednom na sedežu Upravne enote Žalec ob sredah med 10. in 16.30 uro in petkih med 10. in 12.30. uro. Ob sobotah se sklepajo zakonske zveze v ostalih uradnih prostorih med 10. in 19. uro. Do prijave sklenitve zakonske zveze se boste morali uskladiti tudi o vajinem priimku po poroki.


Zaradi spremembe priimka ali pa tudi naslova po poroki ne smete pozabiti na osebne dokumente (najpogosteje potni list, osebna izkaznica, vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje), slednje morate zamenjati v zakonskem roku (15 ali 30 dni). Potujete lahko s starim potnim listom, vendar če ste zaprosili za vizum, morate navesti, da boste menjali dokumente in naknadno javili številko novega potnega lista. Če boste za potni list ali osebno izkaznico zaprosili takoj po poroki in če ne boste odšli na pot takoj, vedite, da je potrebno počakati le nekaj dni na nov dokument. Če ste pripravljeni odšteti nekoliko več, se lahko odločite za prioritetno izdelavo osebnega dokumenta in ga na Upravni enoti Celje prevzamete še isti dan. Za dodatne informacije se obrnite na najbližjo upravno enoto.

 

Uradni osebi, ki vodita obred, torej pooblaščenec in matičar, morata zadostiti zakonom in predpisom, vendar temu lahko dodata osebno noto. Potrudili se bomo, da bomo upoštevali vaše želje, kolikor je to le mogoče.


Najprej se matičar na podlagi osebnega dokumenta prepriča, da sta res vidva tista, ki sta prijavila sklenitev zakonske zveze. Nato vaju matičar med obredom seznani s pravicami in dolžnostmi, ki izhajajo iz Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Vsebino poročnega nagovora pripravi načelnik oziroma pooblaščena oseba glede na okoliščine posameznega primera. Ta govor je lahko zelo kratek, lahko pa traja tudi več minut. Povprečno traja celoten obred sklenitve zakonske zveze 20 minut. Na koncu vsakega izmed vaju vpraša, ali želi z drugim skleniti zakonsko zvezo. Če oba (držimo pesti) odgovorita DA, načelnik upravne enote ali njegov pooblaščenec razglasi, da sta postala mož in žena. Nato sledi še podpis listine o sklenjeni zakonski zvezi, ki jo podpišeta mladoporočenca, priči, matičar in načelnik upravne enote oz. njegov pooblaščenec. Takoj zatem vam predamo dokazilo o sklenitvi vajine zakonske zveze.

 

Kako urediti poročni obred v Sloveniji s tujcem oz. tujko?
Vaš/a partner/ka iz tujine mora na upravni enoti, kjer se želita poročiti, predložiti naslednje:

-       dokaz o tujem državljanstvu (potna listina ali potrdilo o državljanstvu),

-       izpisek iz rojstne matične knjige, ki ne sme biti starejši od šestih mesecev (na mednarodnem obrazcu, če sta državi podpisnici pariške ali dunajske konvencije o izdajanju izpiskov iz matičnih knjig),

-       potrdilo, ki ga izda pristojni organ države, katere državljan je, da ni zadržkov za sklenitev zakonske zveze in

-       potrdilo o samskem stanu.

Vse listine morajo biti prevedene v slovenski jezik in overjene v skladu z določili Zakona o overitvi listin v mednarodnem prometu. Overitev ni potrebna, če je partner državljan države, s katero je sklenjen dvostranski sporazum ali je podpisnica Haaške konvencije - zadostuje žig Apostille. Glede na to, da obred svečane sklenitve zakonske zveze poteka v slovenskem jeziku, mora biti navzoč tudi tolmač, če eden od zaročencev ne razume slovenskega jezika.


Ali je zakonska zveza sklenjena v tujini veljavna v Sloveniji?

Seveda se lahko poročite v večini tujih držav. Pri tem se uporablja pravo kraja, kjer se nameravata poročiti. Upoštevati pa je potrebno tudi pogoje, ki jih za sklenitev zakonske zveze določa naša država. To pomeni, da bo vajina poroka pri nas priznana in vpisana, če se bosta v tujini poročila pred pristojnim organom, v za to določenih prostorih, ob prisotnosti predpisanih oseb itd. Obvezno je tudi, da sta polnoletna, poslovno sposobna, nista v sorodu in se ne poročata pod prisilo. Iz tujine morate s seboj prinesti izpisek iz poročne matične knjige, ki vam jo bo izdal tamkajšnji pristojni organ. Nato jo morate overiti in prevesti. Seveda obstaja predpis, ki določa, kako morajo biti omenjene listine overjene. Način overitve je odvisen od države, kjer se zakonska zveza sklepa. Na podlagi teh listin vam bomo na upravni enoti naknadno v matični register vpisali vašo zakonsko zvezo.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na tel. št. 03 713 51 20 ali nam pišite na e-naslov ue.zalec@gov.si. Na koncu naj vam zaželimo le še sanjsko poroko.

 

 

                                                                                                               Simona Stanter

                                                                                                               načelnica

Oglejte si tudi