Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
6°C
PON.
27°C
4°C
Oceni objavo

Uveljavitev novega Zakona o prijavi prebivališča

Novi Zakon o prijavi prebivališča se je začel uporabljati 13. avgusta 2017. Predmetni zakon je uvedel več novosti tako za naše državljane kot tudi tujce, živeče v Republiki Sloveniji, ki so si dolžni urediti stalno ali začasno prebivališče oziroma spoštovati prijavno-odjavno obveznost. V članku smo se omejili le na bistvene novosti, ki se nanašajo na prebivališče in so pomembne za posameznike.


Dolžnost posameznika je (ne gre za novost, ampak želimo le opomniti), da ob spremembi stalnega prebivališča v roku osmih dni uredi novo prebivališče na kateri koli upravni enoti v Republiki Sloveniji. To je možno urediti tudi preko enotnega državnega portala e-uprava z elektronskim podpisom. Ob prijavi prebivališča mora posameznik predložiti dokazilo o pravici do prebivanja na naslovu, ki ga prijavlja (izjava posameznika o lastništvu oziroma solastništvu, najemna ali podnajemna pogodba, soglasje lastnika, enega solastnika ali stanodajalca).

Posameznik, ki se je naselil v tujini, je dolžan prijaviti stalni naslov ali njegovo spremembo najkasneje v 15 dneh od naselitve. To lahko po novem uredi ne samo na upravni enoti, ampak tudi na veleposlaništvu in diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije v tujini.

 

Novi zakon določa, da je Upravna enota Žalec dolžna obveščati posameznike o prijavno-odjavni obveznosti. To je dolžna storiti v primerih, kadar dvomi, da posameznik stalno prebiva na naslovu, kjer je prijavil stalno prebivališče, ali je obveščena, da posameznik ni izpolnil prijavno-odjavne obveznosti, kot to določa zakon. Če posameznik v osmih dneh po prejemu obvestila upravne enote ne izpolni prijavne obveznosti ali ne poda izjave, da na naslovu prijavljenega stalnega prebivališča dejansko stalno prebiva, mora upravna enota po uradni dolžnosti uvesti postopek ugotavljanja stalnega prebivališča. Ugotovitveni postopek uvede tudi, če ga predlaga občina, na naslovu katere ima posameznik prijavljeno stalno prebivališče, ali občina, na območju katere posameznik prebiva.

 

Na novo je določeno tudi tako imenovano zakonsko prebivališče. Če upravna enota v postopku ugotavljanja stalnega prebivališča posameznika ne more prijaviti na stalnem naslovu, mu določi zakonsko prebivališče na naslovu občine, na območju katere stalno prebiva. Gre za primere, ko posameznik dejansko prebiva v nekem naselju, ne izpolnjuje pa pogojev prijave, saj ni stalno naseljen na točno določenem naslovu.

 

Pred spremembo zakonodaje je lahko upravna enota posameznika, ki ni imel možnosti, da si uredi stalno prebivališče in mu ni bilo mogoče določiti zakonskega prebivališča (za ureditev zakonskega prebivališča je bilo potrebno, da je posameznik dejansko živel na območju organa, kjer je dobival pomoč v materialni obliki) izbrisala iz registra stalnega prebivalstva. To je posamezniku povzročilo posledico izgube pravic, ki so izhajale iz naslova stalnega prebivališča. Oseba na primer ni mogla urediti zdravstvenega zavarovanja, pridobiti denarne socialne pomoči, vložiti vloge za neprofitno stanovanje. V skladu z novo zakonodajo je uvedena rešitev, kot je že zapisano, določitev zakonskega prebivališča na naslovu občine. V primerih, ko upravna enota v ugotovitvenem postopku ne more ugotoviti, kje posameznik stalno ali začasno prebiva, posamezniku v registru stalnega prebivalstva preneha prijava stalnega oziroma začasnega prebivališča na podlagi dokončne odločbe.

 

Nova zakonodaja določa, da lahko ima posameznik le eno stalno prebivališče v Republiki Sloveniji ali en stalni naslov v tujini, prav tako pa ima lahko le eno začasno prebivališče, ki se prijavi za čas do dveh let. Pred spremembo zakona je posameznik namreč lahko imel več začasnih prebivališč, ki so veljala za čas enega leta. Začasni naslov v tujini lahko posameznik prijavi za obdobje največ štirih let. V primeru daljšega bivanja na istem začasnem naslovu v tujini mora posameznik ponovno prijaviti začasni naslov v tujini pred njegovim prenehanjem.

 

Omeniti velja, da je na podlagi novega zakona Upravna enota Žalec postala prekrškovni organ. To pomeni, da lahko posameznika kaznujemo za prekršek v zvezi s prijavo in z odjavo prebivališča. Eden izmed prekrškov je, kot je že navedeno zgoraj, če posameznik v zakonskem roku osmih dni ne prijavi stalnega prebivališča ali če najkasneje v 15 dneh od naselitve v tujini ne prijavi stalnega naslova ali njegove spremembe. V prekršku je tudi lastnik, solastnik ali stanodajalec, ki posamezniku dovoli bivati na naslovu, hkrati pa mu omejuje prijavno obveznost na upravni enoti. Prav tako je v prekršku posameznik, ki v zakonsko določenem roku ne prijavi začasnega prebivališča. Globa za vse naštete prekrške znaša od 200 do 600 evrov.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišiee na e-naslov ue.zalec@gov.si.

                                                                                                      

Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi