Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

UE Žalec izdaja vrednotnice za tehnične pripomočke - izenačevanje možnosti invalidov

Novela Zakona o izenačevanju možnosti invalidov in novi Pravilnik o tehničnih pripomočkih in prilagoditvi vozila, slednji je stopil v veljavo oktobra, med drugim urejata ukrepe za izenačevanje možnosti invalidov. To pomeni, da imajo invalidi odslej možnost dostopa do brezplačnih ali do skoraj brezplačnih tehničnih pripomočkov in prilagoditev vozila. Poudariti je treba, da ne gre za podvajanje s pripomočki, ki jih invalidi uveljavljajo pri zdravstveni zavarovalnici (npr. proteze udov, invalidski voziček, bela palica za slepe, slušni aparat za naglušne).

 

Sprejeta novela zgoraj citiranega zakona prinaša tako spremenjen način plačila tehničnih pripomočkov kot tudi prilagoditve vozila, in sicer s tako imenovanimi vrednotnicami. Pripomočki in tudi prilagoditev vozila so po zakonu in pravilniku sofinancirani s strani države v višini 85 odstotkov, 15 odstotkov pa prispeva uporabnik sam, razen tisti, ki prejemajo denarno socialno pomoč, in tisti, ki jim je priznan status po predpisih, ki urejajo družbeno varstvo duševno in telesno prizadetih oseb. Seveda je možno dobiti tudi dražje pripomočke, kot je določeno v pravilniku oz.  listi tehničnih pripomočkov, vendar mora upravičenec v tem primeru poleg 15 odstotkov cene sam pokriti tudi razliko oz. višino stroška, ki presega določeno ceno za posamezni pripomoček. Enako je glede sofinanciranja prilagoditve vozila. Pripomočke lahko upravičenec nabavi pri katerem koli dobavitelju tehničnih pripomočkov ali izvede prilagoditev vozila pri katerem koli izvajalcu, vse izključno v Republiki Sloveniji.

 

Za pridobitev pripomočkov ali prilagoditve vozila se je potrebno zglasiti ali vložiti vlogo na kateri koli upravni enoti, ki vam bo izdala na osnovi vaših dokazil, da ste upravičeni do tovrstnega sofinanciranja, najprej odločbo in nato vrednotnico oziroma dokument, s katerim lahko pripomoček ali prilagojeno vozilo dvignete pri dobavitelju. Na Upravni enoti Žalec smo že prejeli prve vloge za tehnične pripomočke.


Pravico do tehničnih pripomočkov lahko uveljavljajo osebe, ki:

-      so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ali tujci, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji,

-      imajo 2., 3., 4. ali 5. kategorijo slepote ali slabovidnosti po definiciji slepote in slabovidnosti,

-      imajo kot gluhoslepe osebe 1., 2., 3., 4. ali 5. kategorijo slepote ali slabovidnosti po definiciji slepote in slabovidnosti in najmanj 50-odstotno izgubo sluha po Fowlerju.


Pogoj za uveljavitev pravice je, da bodo sposobni tehnični pripomoček samostojno osebno uporabljati v skladu s posebnimi pogoji, ki so za posamezni tehnični pripomoček določeni v pravilniku oziroma listi tehničnih pripomočkov.

 

Na listi je 30 tovrstnih tehničnih pripomočkov, kot so npr. elektronska varuška, svetlobni hišni zvonec z alarmom, videofon, indukcijska zanka, vibracijska zapestna ura, telefonski aparat z ojačevalnikom, govoreči kalkulator, govoreči diktafon, indikator svetlobe, tablični ali prenosni računalnik, mobilni telefon in podobno.

Do prilagoditve vozila so upravičene gibalno ovirane osebe, ki so državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji ali tujci, ki imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, ki lahko uveljavljajo pravice po predpisih, ki urejajo invalidsko ter zdravstveno varstvo in zavarovanje in lahko sami upravljajo samo prilagojeno vozilo ali sami ne upravljajo vozila, prilagoditev pa je nujno potrebna za vstopanje in varno vožnjo.

 

Tudi pri prilagoditvi vozil, ki so jih invalidi doslej financirali v celoti sami, posameznik lahko izbere več prilagoditev iz liste prilagoditev. Od enostavnih prilagoditev, kot je npr. ročno upravljanje zavore, plina in sklopke pa vse do dvigal za vstop invalida v avto, in tudi za popolno elektronsko upravljanje vozila z upravljalno ročico. Za sofinanciranje prilagoditve vozila so predpisani posebni pogoji. Tako je npr. za ročno upravljanje zavore, plina in sklopke  pogoj za pridobitev huda pareza ali paraliza oziroma odsotnost obeh spodnjih udov.

 

Poleg navedene spremembe sofinanciranja tehničnih pripomočkov in prilagoditve vozila je predvideno težko in najtežje gibalno oviranim invalidom omogočiti pridobitev izšolanega psa pomočnika. Za vse sprejete spremembe so že zdaj po zagotovilih pristojnega ministrstva zagotovljena sredstva v proračunu, ukrep možnosti pridobitve psa pomočnika pa se bo začel izvajati s koncem leta 2015.

 

Za podrobnejše informacije smo strankam na voljo na sedežu Upravne enote Žalec, na Krajevnem uradu Vransko vsak torek in Krajevnem uradu Polzela vsako sredo ali nas pokličite na tel. št. 713 51 20 ali  pišite na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

Simona Stanter

načelnica

Oglejte si tudi