Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Teden boja proti raku od 5. do 9. marca

 PRIPOROČILA PROTI RAKU – NAJ NE OBVISIJO V ZRAKU

Kaj lahko storimo, da kar najbolj zmanjšamo svojo ogroženost z rakom

 

Celje, 5. marec 2018 –  Tudi letos se na Območni enoti Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje pridružujejo slovenskemu tednu boja proti raku, ki ga že vrsto let v začetku marca prireja Zveza slovenskih društev za boj proti raku. Letošnji teden boja proti raku bo potekal od 5. do 9. marca pod geslom »Priporočila proti raku – naj ne obvisijo v zraku«. V ospredju bo 12 priporočil proti raku, ki so zapisana v Evropskem kodeksu proti raku in nazadnje posodobljena leta 2014. V Celju se bo zvrstilo več preventivnih dogodkov, na katerih bodo zdravstveni strokovnjaki skušali ljudem približati splošne informacije o raku ter možnostih njegovega preprečevanja in zgodnjega odkrivanja. Z vidika posameznika je izrednega pomena njegovo znanje o preventivnih ukrepih, s katerimi lahko poskrbi za zdravje in zmanjšuje svojo ogroženost z rakom.

»V Evropskem kodeksu proti raku gre za nabor 12 z dokazi podprtih nasvetov, ki nagovarjajo vsakogar izmed nas in družbo v celoti pri prizadevanjih za zmanjšanje ogroženosti z rakom. Vemo, da bi lahko z upoštevanjem vseh nasvetov preprečili skoraj polovico rakavih obolenj. Ko se rak že pojavi, pa lahko z njegovim zgodnjim odkrivanjem bistveno zmanjšamo umrljivost in ohranjamo kvaliteto nadaljnjega življenja. Dobra novica pri tem je še ta, da z upoštevanjem priporočil in zdravim življenjskim slogom zmanjšamo ne le ogroženost z rakom, pač pa tudi tveganje za druge kronične nenalezljive bolezni (na primer bolezni srca in ožilja, kronična obolenja dihal, debelost, sladkorno bolezen tipa 2 in druge kronične bolezni),« je povedala Jasmina Staroveški Anderlič, dr. med., specializantka javnega zdravja, z Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje. »Radi bi opozorili, da v prizadevanjih za zdrav življenjski slog in opustitev škodljivih navad in zasvojenosti niste sami. Med drugim so v zdravstvenih domovih po vsej Sloveniji v centrih za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrih na voljo različni programi in delavnice, ki vas lahko podprejo na poti k boljšemu zdravju. Spodbujamo vas, da se o številnih možnostih natančneje pozanimate in se koristnih aktivnosti tudi udeležite,« je še poudarila Jasmina Staroveški Anderlič.

Razširjenost raka v celjski regiji

Podatki o razširjenosti raka kažejo, da v celjski regiji v letu dni na novo zboli za rakom približno 1850 ljudi. Po zadnjih podatkih Registra raka, dostopnih za leto 2014, je za rakom  v tem letu na novo zbolelo 1847 prebivalcev celjske regije (993 moških in 854 žensk). Med petimi najpogostejšimi raki, zabeleženimi pri moških v celjski regiji v letu 2014, so bili: rak prostate, rak kože (brez melanoma), rak debelega črevesa in danke, rak sapnic in pljuč ter rak glave in vratu. Pri ženskah v celjski regiji, ki so zbolele v letu 2014, so bili med petimi najpogostejšimi: rak dojke, rak kože (razen melanoma), rak debelega črevesa in danke, rak materničnega telesa ter rak sapnic in pljuč. V tem letu je zaradi raka v celjski regiji umrlo 821 ljudi, med njimi 445 moških in 376 žensk.

 

Približno polovico vseh primerov raka bi lahko preprečili, če bi upoštevali temeljna priporočila iz Evropskega kodeksa proti raku. 12 priporočil proti raku se nanaša na naslednja področja:

 

  1. 1.       Ne kadite.
  2. 2.       Ne kadite v navzočnosti drugih.
  3. 3.       Vzdržujte zdravo, normalno telesno težo.
  4. 4.       Vsak dan bodite telesno dejavni.
  5. 5.       Prehranjujte se zdravo.
  6. 6.       Omejite vse vrste alkoholnih pijač.
  7. 7.       Čim manj se izpostavljajte sončnim žarkom.
  8. 8.       Na delovnem mestu se zaščitite pred nevarnimi snovmi, ki povzročajo raka.
  9. 9.       Varujte se pred ionizirajočim sevanjem (radon).
  10. 10.   Ženske, dojite svoje otroke, če je le mogoče. Omejite jemanje hormonskih zdravil za lajšanje menopavznih težav.
  11. 11.   Poskrbite, da bodo vaši otroci cepljeni proti hepatitisu B in proti humanim papilomskim virusom (HPV) (deklice).
  12. 12.   Udeležujte se organiziranih presejalnih programov (v Sloveniji programi ZORA, DORA in SVIT).

Kdaj k zdravniku?

Kadar pa posameznik za rakom zboli, tedaj zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb bistveno zviša možnosti uspešnega zdravljenja. Zgodnje odkrivanje nekaterih pogostih oblik raka omogočajo trije državni presejalni programi: ZORA (rak materničnega vratu), DORA (rak dojk) in SVIT (rak debelega črevesa in danke). »Poleg tega je potrebno pomisliti na možnost raka in se posvetovati z zdravnikom ob pojavu katerega od naslednjih opozorilnih znakov: spremembe pri odvajanju blata ali urina; ranice, ki se ne celi; neobičajne krvavitve ali izcedka; zatrdline v dojki ali katerem koli drugem delu telesa; vidne spremembe pigmentnega znamenja; motenj pri žvečenju, požiranju ali prebavi; dolgotrajnega dražečega kašlja ali hripavosti; nepojasnjenega hujšanja,« dodaja Jasmina Staroveški Anderlič.  

Preventivni dogodki v marcu (Celje, Slovenske Konjice)

V tednu boja proti raku bodo strokovnjaki iz Območne enote Celje Nacionalnega inštituta za javno zdravje v sodelovanju z  Zdravstvenim domom Celje, Društvom za boj proti raku regije Celje in Srednjo šolo za gostinstvo in turizem Celje pripravili več informativno-svetovalnih dogodkov. Udeležence bodo seznanjali z Evropskim kodeksom proti raku oziroma s priporočili proti raku. Na preventivnih stojnicah  bodo zainteresirane seznanjali z zdravo prehrano, s samopregledovanjem dojk in mod na učnih modelih ter izvajali meritve krvnega tlaka in telesne mase z analizatorjem. Razdeljevali bodo tudi zdravstveno-vzgojna gradiva. Dogodki v marcu bodo naslednji:

  • 6. marec 2018, od 14. do 19. ure, trgovski center Citycenter Celje: informiranje o zdravi prehrani – zdravi prigrizki – kuharski recepti (diplomirana sanitarna inženirka Janja Robida, profesor Srečko Lešek z dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje).
  • 6. marec 2018, ob 14. uri: predavanje z naslovom Evropski kodeks proti raku za zaposlene Lambrechtovega doma upokojencev Slovenske Konjice in Občine Slovenske Konjice, v izvedbi Jasmine Staroveški Anderlič, dr. med., specializantke javnega zdravja, in diplomirane sanitarne inženirke Tatjane Škornik Tovornik ter ambasadorke Programa Svit Sonje Punčuh. Predavanje bo  v okviru projekta Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku (izvaja ga Društvo za boj proti raku regije Celje, v sodelovanju z Zvezo slovenskih društev za boj proti raku in Onkološkim inštitutom RS, ob podpori Ministrstva za zdravje). 
  • 7. marec 2018, od 9. do 15. ure, trgovski center Citycenter Celje:  strokovnjaki Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Celje bodo na voljo za pojasnila o vključevanju v programe brezplačnih delavnic (različne oblike pomoči pri bolj zdravem načinu življenja in doseganju boljšega počutja ter zdravja). Udeleženci bodo lahko opravili brezplačne meritve krvnega tlaka in meritve na analizatorju telesne sestave. Na podlagi pridobljenih rezultatov bodo strokovnjaki svetovali o spremembah življenjskega sloga in preprečevanju kroničnih bolezni (diplomirani medicinski sestri Vladka Vovk in Urška Stepišnik).
  • 8. marec 2018, od 14. do 19. ure, trgovski center Citycenter Celje: prikaz samopregledovanja dojk in mod na učnih modelih, predstavitev Evropskega kodeksa proti raku in presejalnih programov Dora, Zora in Svit (diplomirani sanitarni inženirki Tatjana Škornik Tovornik in Janja Robida ter višja medicinska sestra Olga Nezman).
  • 8. marec 2018, ob 16. uri, Gostilna Medved, Škofja vas: predavanje Evropski kodeks proti raku v sodelovanju z Združenjem diabetikov celjske regije, v izvedbi Jasmine Staroveški Anderlič, dr. med., specializantke javnega zdravja, in Marjete Peperko, diplomirane sanitarne inženirke. Predavanje bo  v okviru projekta Priporočila proti raku naj ne obvisijo v zraku.  
  • 17. – 18. marec 2018, od 9. do 18. ure, sejem Altermed, sodelavci Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo v sodelovanju z Zdravstvenim domom Celje predstavili Državni presejalni Program Svit. Ta je namenjen zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Obiskovalce bodo seznanjali s koristnimi priporočili za preprečevanje in pravočasno odkrivanje te oblike raka. V spremstvu strokovnjaka se bodo lahko obiskovalci sprehodili skozi napihljivi model debelega črevesa in ob nazorni razlagi spoznali delovanja debelega črevesa in morebitne bolezenske spremembe (diplomirana sanitarna inženirka Tatjana Škornik Tovornik, diplomirana medicinska sestra Nataša Kolar ter študenti medicine).

***


Dodatne informacije:

 

  • Preventivni dogodki:

Tatjana Škornik Tovornik, dipl. san. inž., regijska koordinatorica preventivnega Programa Svit

Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18, Celje

T: 03 42 51 141, E: tatjana.skornik-tovornik@nijz.si

 

  • Priporočila proti raku:

Jasmina Staroveški Anderlič, dr. med., specializantka javnega zdravja, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Območna enota Celje, Ipavčeva 18, Celje

T: 03 42 51 142, E: jasmina.staroveski-anderlic@nijz.si

 

 

Služba za komuniciranje, Nacionalni inštitut za javno zdravje

Trubarjeva 2, SI-1000 Ljubljana,

Telefon: 01 2441 494, 01 2441 572

pr@nijz.si, www.nijz.si, Podatkovni portal NIJZ

   

Oglejte si tudi