Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
ČET.
12°C
3°C
Oceni objavo

Sklenitev partnerske zveze

V uvodu želimo pojasniti, da je postopek sklenitve partnerske zveze, na podlagi Zakona o partnerski zvezi, ki se je začel uporabljati februarja 2017, enak postopku sklenitve zakonske zveze. Pred uveljavitvijo prej citiranega zakona je bilo mogoče registrirati istospolno partnersko skupnost. Za postopek sklenitve partnerske zveze se smiselno uporabljajo določbe o pravicah in dolžnostih zakoncev, kot jih določa Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Partnerska zveza je življenjska skupnost dveh žensk ali dveh moških, v kateri sta partnerja enakopravna. Takšna zveza ima na vseh pravnih področjih enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza, razen če zakonodaja ne določa drugače (partnerja partnerske zveze ne moreta skupaj posvojiti otroka in nista upravičena do postopkov oploditve z biomedicinsko pomočjo).

 

Sklenitev partnerske zveze bodoča partnerja prijavita na upravni enoti, na območju, kjer nameravata skleniti zvezo. Za prijavo pri matičarju potrebujeta osebni dokument, podatke o pričah (osebno ime, datum rojstva, stalno prebivališče) in podatek glede izbire priimka po sklenitvi zveze. Seveda pa sklenitev partnerske zveze ni mogoča, če je eden izmed partnerjev še vedno v zvezi, vse dokler prej sklenjena zakonska zveza ali partnerska zveza ne preneha ali ni razveljavljena. V primeru, da upravna enota ne razpolaga z dokazilom o prenehanju prej sklenjene zveze, mora predložiti to dokazilo oseba sama.

V Republiki Sloveniji je mogoče partnersko zvezo skleniti tudi s tujcem. Na upravni enoti je za tujca potrebno predložiti izpisek iz rojstne matične knjige, potrdilo, da je oseba samskega stanu in dokaz o državljanstvu (potna listina). Tuje javne listine, ki se uporabljajo pri nas, je potrebno najprej overiti v državi izvora, nato pa še  v Republiki Sloveniji na Ministrstvu za zunanje zadeve ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu. Overitev listin pa ni potrebna pod naslednjimi pogoji: med državami podpisnicami Haaške konvencije o ukinitvi potrebe po legalizaciji tujih javnih listin, kjer zadostuje overitev s pečatom »APOSTILLE«, med državami, ki imajo sklenjene bilateralne (dvostranske) sporazume o vzajemnem priznavanju listin brez overitev in za izpiske iz matičnih registrov, ki so bili izdani na podlagi Dunajske in Pariške konvencije.

Pari, ki želijo skleniti partnersko zvezo, lahko le-to sklenejo javno in slovesno v posebej določenih uradnih prostorih. Na območju Upravne enote Žalec imamo štiri lepo urejene uradne prostore: avla Doma II. slovenskega tabora v Žalcu, salon v Schwentnerjevi hiši na Vranskem, Grad Komenda na Polzeli in sejna soba Upravne enote Žalec. Na sedežu Upravne enote Žalec sklepamo partnerske zveze ob sredah (od 10.00 do 16.30) in petkih (od 10.00 do 12.30), na ostalih lokacijah pa ob sobotah (od 10.00 do 19.00). 

 

Na željo partnerjev lahko tovrstno zvezo skleneta tudi izven uradnega prostora ali izven uradnega časa za sklepanje partnerske zveze. Na pristojni upravni enoti je treba oddati vlogo v času 30 dni pred nameravano sklenitvijo partnerske zveze. K vlogi, ki je objavljena na naši spletni strani, je treba priložiti še soglasje lastnika prostora za uporabo lokacije, kjer bo potekal slavnostni dogodek. Upravna enota lahko prošnji ugodi z izdajo odločbe, hkrati pa bodočima partnerjema naloži plačilo stroškov v višini 170,85 evra. V primerih, ko se partnerska zveza sklepa v uradnih prostorih in v času, določenem za sklepanje tovrstnih zvez, stroškov ni.

 

Ne nazadnje naj omenimo tudi novosti, ki jih prinaša Družinski zakonik. Od 1. januarja 2018 bo mogoče, seveda na željo mladoporočencev,  partnersko zvezo (prav tako tudi zakonsko zvezo) skleniti tudi brez prisotnosti prič, pred matičarjem in načelnikom upravne enote ali pooblaščeno osebo oziroma županom, možna pa bo tudi sklenitev samo pred matičarjem.

 

Za dodatne informacije smo vam na voljo na Krajevnem uradu Vransko na telefonski številki 03 703 28 20, ki je odprt vsak torek od 8.00 do 12.00 in od 12.30 do 15.00 ure. Lahko pa nas pokličete tudi na sedež Upravne enote Žalec na številko 03 713 51 20 ali nam pišete na e-naslov ue.zalec@gov.si.

 

 

 

                                                                                     Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi