Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
2°C
NED.
13°C
0°C
Oceni objavo

PARKIRNA KARTA ZA INVALIDE – KDO JE UPRAVIČENEC IN KAKO SE UPORABLJA

Upravna enota Žalec je v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa pristojna za izdajo parkirne karte, do katere so upravičene:
- osebe, ki imajo zaradi izgube, okvare ali paraliziranosti spodnjih ali zgornjih okončin ali medenice priznano najmanj 60 % telesno okvaro,
- osebe z multiplo sklerozo,
- osebe z mišičnimi in živčno-mišičnimi obolenji z ocenjeno najmanj 30 % telesno okvaro,
- težko duševno prizadete osebe, ki jim je zaradi tega priznana invalidnost po predpisih o varstvu telesno in duševno prizadetih oseb,
- osebe, ki imajo najmanj 90 % telesno okvaro zaradi izgube vida in
- mladoletne osebe, ki so težko telesno ali duševno prizadete oziroma so zaradi izgube, okvare, paraliziranosti spodnjih okončin ali medenice ovirane pri gibanju.

 

Upravičenec lahko zahtevo za izdajo parkirne karte poda na pristojni upravni enoti ali na krajevnem uradu, kjer ima prijavljeno stalno ali začasno prebivališče. Zahtevi je potrebno predložiti odločbo o invalidnosti, iz katere je nedvoumno razvidna upravičenost oziroma potrdilo izbranega osebnega zdravnika o izpolnjevanju enega izmed zgoraj opisnih pogojev in dve fotografiji, velikosti 35 x 45 mm, ki kažeta pravo podobo osebe, izdelani pa sta lahko v črno-beli ali barvni tehniki.

 

V kolikor oseba na upravni enoti ob vložitvi vloge ne priloži odločbe oziroma potrdila o invalidnosti, lahko to pridobi upravna enota od izbranega osebnega zdravnika, od pristojnih uradnih državnih organov ali od nosilcev javnih pooblastil (npr. Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, pristojnega centra za socialno delo …), ob predhodnem soglasju vlagatelja vloge.

 

Ob tem velja opozoriti, da mora upravičenec podati zahtevo osebno, saj se mora sam podpisati na obrazec parkirne karte. Za zahtevo za izdajo parkirne karte oziroma za zamenjavo znaka za parkiranje motornih vozil se ne plača upravna taksa, plača pa se obrazec v višini 2,86 evra. V kolikor vlagatelj vlogi priloži vse zgoraj navedene priloge, se mu parkirna karta izda takoj.

 

Dobro je vedeti, da mora imetnik parkirne karte pristojni upravni enoti v 30 dneh prijaviti vsako spremembo, ki vpliva na spremembo podatkov, vpisanih na parkirni karti.

 

In kako se uporablja parkirna karta? Vozilo, parkirano na označenem parkirnem mestu za invalida, mora biti označeno z veljavno parkirno karto. Parkirno karto sme poleg upravičenca uporabljati tudi spremljevalec, ki vozi in spremlja invalida, če imetnik parkirne karte sam ne vozi motornega vozila. Parkirna karta se namesti na vidno mesto, na levi spodnji notranji strani vetrobranskega stekla, za čas parkiranja vozila. Parkirna karta, izdana v eni od držav članic Evropske unije, velja tudi v Republiki Sloveniji. Vsem, ki potujejo v drugo državo, svetujemo, da
se predhodno informirajo glede pogojev uporabe karte v posameznih državah članicah Evropske unije.

 

Simona Stanter, načelnica

Oglejte si tudi