Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Fair play v športu, v prometu – Formula zmagovalcev

V četrtek, 13. decembra, smo v AMZS centru varne vožnje na Vranskem že šestič organizirali prometno-preventivni dogodek »Fair play v športu, v prometu«.

Prometna varnost je in vedno bolj postaja vrednota današnjega mobilnega življenja. Kvaliteto našega življenja nedvomno merimo tudi z vrednotami, ki se vsakodnevno izražajo na naših cestah. Šport, s svojim osnovnim sporočilom »Fair playa«, nam pri tem lahko močno pomaga. Vse za večjo varnost nas samih in ostalih udeležencev v prometu.

Slovenske vrhunske športnike in inštruktorje varne vožnje pri tem vodi skupni imenovalec. Za doseganje cilja so potrebni pozitiven pristop, motiv, trening in odgovornost. S projektom želimo na eni strani spodbuditi še druge športnike in njihove trenerje, športne funkcionarje ter sponzorje vozil, za preskok k višjemu standardu prometne varnosti, s tem pa k zavedanju pomembnosti obvladovanja veščin vožnje, primernega ravnanja v prometu in prenosu športnega duha na slovenske ceste. Na drugi strani pa je pomemben vložek varnostne komponente v športnika samega, ki lahko postane vzor tudi ostalim udeležencem v prometu.

Tokrat so se nam na poligonu AMZS centra varne vožnje pridružili Klemen Gerčar, Jaka Seles, Igor Jerman, Marko Jerman, Maks Gregorič, Aleksander Čonda, Matic Voldrih in Klemen Prešeren. Vsi so predstavniki motošportnih panog in kartinga, zato jim tehnično obvladanje vozil na cestišču in na tekmovalnih progah v naravi ne povzroča težav. Pa vendar so jih teoretične informacije inštruktorjev varne vožnje, še bolj pa lastne praktične izkušnje v pravih zimskih razmerah, spodbudile, da pridobljeno znanje uporabijo znova in znova, ko sedejo za volan svojega avtomobila.

K sproščenemu in obenem športnemu vzdušju celotnega dogodka je pomembno prispeval že uvodni del, poimenovan »Zakon ravnotežja«, kjer so se udeleženci v sproščenem vzdušju preizkusili v sposobnosti ohranjanja ravnotežja na motorju Trial ter med hojo po napetem elastičnem traku. V duhu fair playa so spodbujali drug drugega k čim boljšim dosežkom, kar so prenesli tudi na poligon, kjer so se v spretnostnih nalogah trudili biti čim boljši. To so postajali iz naloge v nalogo in iz kroga v krog, saj so pokazali visoko stopnjo učljivosti, predvsem pa odgovornosti, kadar se znajdejo v kritičnih situacijah.

Prepričani smo, da bodo prisotni športniki, ki so vzorniki hitre in drzne športne vožnje, zgled varnega in odgovornega ravnanja v prometu nasploh, kar so izrazili s podpisom »Zaveze 10 temeljnih načel za večjo varnost na cestah«.

 

Lucija Živec, vodja AMZS CVV

dr. Stanislav Pinter, namestnik ambasadorja za šport, strpnost in fair play R Slovenije

Oglejte si tudi