Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Spretno in varno v svetu digitalizacije

Oktobra se niso na predavanja vrnili le študentje, pač pa tudi skupina zvestih udeležencev naših delavnic s področja osvajanja digitalnih veščin.

V sklopu projekta DI-FIT (Digitalni fitnes dolgožive družbe) smo 10. oktobra organizirali delavnico z naslovom Pametni telefon in aplikacije, ki je bila nekakšno nadaljevanje Osnovne rabe pametnega telefona, ki je potekala spomladi.

Udeleženci so se seznanili z uporabo Viberja, Trgovino Play, Google Lens, čitalniki QR-kod, se naučili, kako ustvarjati skupine stikov in jim pošiljati sporočila.

Druga delavnica, 19. 10., ki jo je v sklopu Delavnic finančne pismenosti financirala Banka Slovenije, pa je bila nekakšna združitev spretne in varne uporabe spleta in finančne pismenosti. Tarča spletnih prevar, sploh kadar gre za denar, so starejši, ki navadno imajo na svojih računih nekaj prihrankov, a nimajo znanja oziroma informacij, kako poskus zlorabe prepoznati. Ogledali smo si načine digitalnega poslovanja (spletne in mobilne banke), kako s skeniranjem QR-kode enostavno plačati položnice ter na kakšen način zavarovati svoje osebne podatke oziroma na kaj moramo biti pozorni, ko prejemamo elektronska sporočila bank in podobno, na primer:

·       ali smo komitent banke, ki nam pošilja e-pošto,

·       preverimo, kdo je v resnici pošiljatelj (e-naslov pošiljatelja),

·       banka od nas nikoli ne bo zahtevala klika na povezavo in vnašanja osebnih podatkov, uporabniških imel, gesel …

 

Kot zanimivost smo spoznali tudi t. i. »umetno inteligenco« in kako si lahko z njo pomagamo. Med drugim smo jo vprašali, kako s pokojnino priti skozi mesec.

Udeleženci pa so kot darilo prejeli priročnik za digitalno opismenjevanje Enostavna uporaba e-storitev, ki ga je izdala Lokalna akcijska skupina Raznolikost podeželja.

 

Nadaljujemo že v decembru, in sicer z novo delavnico, ki bo potekala v dveh delih, 5. in 12. decembra od 9. do 12. ure. Tudi ta bo za udeležence povsem brezplačna in je namenjena vsem, ki ste starejši od 30 let. Obvezne so prijave na elektronski naslov mgc.vransko@gmail.com ali telefonsko številko 031729953.

 

Osrednji temi delavnic bosta:

- ZDRAVJE V VIRTUALNEM SVETU (e-zdravje, portal ZZZS, dr. Posvet …)

- OBVLADAM DIGITALNE FINANCE (spletne in mobilne banke, e-uprava, spletni goljufi …)

 

Vsebina predavanja pa se lahko prilagodi glede na potrebe udeležencev.

 

 

Medgeneracijski center Vransko

Oglejte si tudi