Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

Odvržene pločevinke – čas za spremembe!

To, kar vidite na fotografijah, so prizori, ki jih vsak dan znova videvamo ob cestah v naši občini. Sprašujemo se, kdo, predvsem pa ZAKAJ nekdo to počne. Kako lahko nekomu sploh pade na misel, da ob smetnjakih na vsakem koraku pločevinko (in druge odpadke) preprosto odvrže na tla, v naravo?


V okviru Dneva za spremembe – vseslovenske prostovoljske akcije, ki jo vsako leto, v sodelovanju z lokalnimi organizacijami, organizira Slovenska filantropija, aprila organiziramo zbiralno akcijo pločevink, ki ji pridružujemo tudi izobraževalne vsebine. 

S to akcijo želimo osveščati o pomenu recikliranja odpadkov, poskrbeti za okolje, dodali pa smo še humanitarno noto, kajti izkupiček od zbranih pločevink namenjamo mali Lani in drugim otrokom, ki zaradi motenj v razvoju potrebujejo terapije. Več o akciji si lahko preberete na naših socialnih omrežjih in spletni strani  mgc.vransko.net.


Ko je pijača popita, je pločevinka odslužila svojemu namenu. Postala je odpadek. A s tem njena pot ni končana, temveč se šele začne. 

Pločevinko po uporabi odvržemo v zabojnik za embalažo, od koder gre v proces recikliranja. Ker je aluminij trpežna surovina, ga je moč uporabljati znova in znova. Postopki pretaljevanja njegove lastnosti tako rekoč ne spreminjajo, zato je 100 % obnovljiv in sodi med trajnostno embalažo. Pločevinke, ki gredo v predelavo, veliko prispevajo k ohranitvi okolja, zato je pomembna prav vsaka pločevinka. Pri recikliranju aluminija se v primerjavi z njegovim pridobivanjem iz primarne surovine porabi le pet odstotkov celotne energije.


Ali ste vedeli? 

-        Z vso reciklirano kovinsko embalažo je količina emisij ogljikovega dioksida, ki jo je Evropa prihranila, primerljiva z dvema milijonoma poletov med Brusljem in Tokiem.

-        Aluminij je veljal za surovino kraljev. Napoleon III, prvi predsednik francoske republike, je svojim gostom stregel večerje na aluminijastih krožnikih. Nekoč je bil več vreden kot zlato.

-        Aluminij je igral pomembno vlogo v poletu na Luno. Kot izredno lahka kovina je bil zelo uporaben za izgradnjo raket.

-        V naravi se bo sam od sebe začel razkrajati komaj čez 80 do 100 let.

-        Celoten proces reciklaže ene aluminijaste pločevinke traja dva meseca.

-        V Združenih državah Amerike letno odvržejo toliko aluminija, da bi lahko s tem odpadnim aluminijem zgradili celotno letalsko floto.

-        V eni minuti je na svetu recikliranih približno 113.200 aluminijastih pločevink.

-        Z recikliranjem 1 pločevinke prihranimo toliko energije, kot jo porabi 100 W žarnica v 20 urah.

-        Energija, ki jo prihranimo z recikliranjem 1 pločevinke, napaja prenosni računalnik 11 ur.

-        Z recikliranjem pločevink se porabi le 5 % energije v primerjavi s tisto, ki je potrebna za pridobivanje aluminija iz boksita (ruda, iz katere pridobivajo aluminij).

-        Recikliranje aluminija je bistveno cenejše v primerjavi s proizvodnjo novega aluminija, tudi če upoštevamo vse stroške zbiranja, ločevanja in recikliranja.


Vabljeni, da med 24. 4. in 9. 5. obiščete našo facebook stran Medgeneracijski center Vransko, rešite vprašalnik in se potegujete za nagrade podpornikov akcije.


Medgeneracijsko društvo Vransko

Oglejte si tudi