Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
1°C
JUTRI
14°C
-1°C
Oceni objavo

Gradimo most med mladostjo in modrostjo

Prepletanje sodelovanja tako med vrstniki kot med generacijami je temelj dolgožive družbe. S tem namenom smo leta 2020 ustanovili Medgeneracijsko društvo Vransko, saj smo iskali način, kako se v lokalni skupnosti čim bolje povezovati. Naše poslanstvo smo ujeli v slogan »Gradimo most med mladostjo in modrostjo«. Po našem mnenju so namreč glavna načela sobivanja v skupnosti povezovanje, sodelovanje in spoštovanje drugega, ne glede na to, kdo ali kakšen je. In prav to so glavni temelji delovanja društva.

Družba je še vedno (pre)polna predsodkov, ki zavirajo sodelovanje med generacijami. Mnogokrat je pri starejših moč zaznati občutek, da jih mladi ne razumejo, da jih ne spoštujejo in da so morda celo odveč, kar pa hkrati utegnejo čutiti tudi mladi v razmerju do starejših. To pripelje do začaranega kroga, ki pa se v bistvu vrti daleč stran od resnice.

Ko človek doseže konec najbolj aktivnih let življenja, to nikakor ni konec življenja. Takrat nastopi čas, da začne deliti modrost, ki jo lahko prinesejo le dolga leta življenjskih izkušenj. Mnogokrat se ne zavedamo, kakšno škodo si kot družba delamo s tem, ko te ljudi potiskamo na dnu družbene lestvice in jim po možnosti dajemo celo občutek nekoristnosti, namesto da bi se skušali od njih čim več naučiti.

Skušajmo prepoznati potrebe drug drugega v lokalni skupnosti in ponuditi pomoč, kolikor je v naši moči, predvsem pa razumeti potrebe sokrajanov. Starejši ljudje potrebujejo mir, varnost, preskrbljenost, mlajši možnosti za razvoj, nabiranje izkušenj, izražanje sebe, skupno pa nam je, da potrebujemo drug drugega. Istočasno starejši nosijo izjemne izkušnje, znanja, zgodbe, medtem ko so mladi polni zanosa, veselja, igrivosti, pričakovanj, kaj bo prineslo življenje. Ne gre vedno za materialno podporo in pomoč, temveč predvsem za to, da znamo prisluhniti, slišati, biti prijatelj, kajti ljudje smo družabna bitja in socialni stik je ena naših najpomembnejših potreb.  

Prav tako kot vsakdo izmed nas kdaj potrebuje pomoč, je potreba vsakega izmed nas tudi pomagati. Ne glede na leta, to osmisli naše življenje.

Želimo si, da bi staranje in starost postala simbol izkušenj, modrosti in spoštovanja ter prispevala h krepitvi solidarnosti in vzajemne medgeneracijske podpore. Razkorak med generacijami je lahko iztočnica za izkoreninjanje razlikovanja in ločevanja zaradi let. Tako eni kot drugi smo nepogrešljiv delček mozaika skupnosti.

Srečni in hvaležni smo, da nam je, po dveh letih še dodatnega ustvarjanja distanc, to poletje s projektom Medgeneracijski center Vransko končno uspelo začeti izvajati aktivnosti, v katere lahko sočasno vključimo vrtčevske otroke, učence OŠ Vransko, dijake, študente, aktivni del občanov, upokojence, stanovalce Zavoda s v. Rafaela Vransko, lokalna društva in vse posameznike, ki si z nami delijo vrednote ter podpirajo naše poslanstvo. Te zgodbe pa ne bi bilo brez naših čudovitih prostovoljcev, ki nesebično delijo prosti čas in energijo, za kar sem jim kot vodja projekta izjemno hvaležna.

 

Monika Marn, mag. prav., predsednica društva

Oglejte si tudi