Logo MojaObčina.si

Vransko

JUTRI
6°C
-4°C
ČE.
1°C
-1°C
Deli
2603

8. TRADICIONALNO TEKMOVANJE STARIH ROČNIH IN MOTORNIH BRIZGALN

Na igrišču za Športno dvorano Vransko je v soboto, 29. 7. 2017, ob 17. uri potekalo 8. zaporedno tekmovanje s starimi ročnimi in motornimi brizgalnami.

 

Tekmovanje je organiziralo PGD Vransko, ki ima v ekipi »Požarna bramba Vransko« največ predstavnikov gasilskih društev v občini Vransko, sicer pa je ekipa veteranov sestavljena iz 7 članov PGD Vransko, 3 članov PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik, društvi PGD Ločica pri Vranskem in PGD Tešova pa imata v ekipi po 1 člana. Vajo izvajajo praviloma z devetimi, izjemoma pa s sedmimi gasilci. Večino stroškov, dela in organizacije v zvezi z udeležbo ekipe na tekmovanjih nosi PGD Vransko, medtem ko ostala društva včasih posodijo gasilska vozila za prevoz ekipe. V veliko pomoč pri prevozu ročne brizgalne nam je prikolica, ki si jo lahko brezplačno izposodimo pri g. Habjanu, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

 

Pogostitev tekmovalcev je sponzorirala Občina Vransko, za pogostitev pa je poskrbelo Mesarstvo Križnik. Tekmovanje je bilo organizirano v okviru Pokalnega tekmovanja starih brizgaln Savinjsko-Šaleške regije. Kljub temu so se tekmovanja udeležile tudi ekipe izven Savinjsko-Šaleške regije, kot npr. PGD Markovci v Prekmurju in PGD Pijava Gorica. Tekmovanja se je udeležilo 13 ekip, izvedba tekmovanja pa je potekala brez zapletov. Poveljnik Ludvik Pikl ekipo »Požarne brambe Vransko« uspešno vodi, saj poskrbi za redne vaje, motivacijo in skupno druženje ekipe, zato se ta praviloma redno uvršča na prva tri mesta v Pokalnem tekmovanju starih brizgaln Savinjsko-Šaleške regije. V skupnem pokalnem seštevku že vseskozi zasedajo prvo ali drugo mesto.

 

Naša ekipa je pod poveljstvom Ludvika Pikla iz Brodov tekmovanje zaključila zelo uspešno, saj je izvedbo vaje v kategoriji »Ročne brizgalne – moški« zaključila v 23,4 s in brez kazenskih točk. V kategoriji »Motorne brizgalne – ženske« se je s časom 19,2 s na 1. mesto uvrstila ekipa gasilk PGD Kapla-Pondor. Najbolj zanimivo je bilo v kategoriji »Motorne brizgalne – moški«, v kateri je sodelovalo 6 ekip. Zmagala je ekipa PGD Paška vas, čeprav je vajo zaključila šele s tretjim časom (23 s), saj sta ekipi PGD Topolšica in PGD Kaplja vas vaji zaključili v času 15,9 s oz. 19,4 s. Razlika med prvouvrščeno in drugouvrščeno ekipo je bila zgolj 0,84 točke.

 

V letošnji sezoni gre domači ekipi zelo dobro tudi po zaslugi gledalcev z Vranskega, ki so spodbujali ekipo na domačem tekmovalnem prizorišču. Za osvojitev pokalnega tekmovanja potrebujejo za gotovo zmago v seštevku vsaj štiri prva mesta, sicer so odločilne malenkosti. Upoštevaje tekmovanje na Vranskem so v letošnjem letu zmagali že trikrat. Na preostalih dveh tekmah pa je do sedaj dvakrat zmagala ekipa iz Letuša, zato so tudi njihov najnevarnejši konkurent. Na tekmovanju na Vranskem je imela ekipa PGD Letuš nekaj težav z izvedbo vaje, zato zmaga na domačem igrišču ni bila ogrožena. Do konca pokalnega tekmovanja sta še dve tekmi, zato je morebitna zmaga na domačem terenu bila zelo pomemben korak k prevzemu prehodnega pokala, ki ga ekipa potem hrani najmanj do konca naslednjega pokalnega tekmovanja, ko ga preda naslednjemu zmagovalcu tekmovanja.

 

Gledalci so na tekmovanju lahko posvetili pozornost opremi in oblačilom iz obdobja ustanavljanja prvih gasilskih društev, si ogledali lepo obnovljene in vzdrževane stare ročne in motorne brizgalne ter način dela z njimi. Najstarejša ročna brizgalna, s katero se je ekipa udeležila tekmovanja, je bila iz leta 1886 (Požarna bramba Vransko), najstarejša motorna brizgalna pa iz leta 1924 (PGD Gotovlje). Najmlajša ročna brizgalna, s katero se je ekipa udeležila tekmovanja, je bila iz leta 1907 (PGD Letuš), najmlajša motorna brizgalna pa iz leta 1935 (PGD Kaplja vas).

 

Zahvaljujemo se vsem, ki kakor koli omogočajo, da ekipa »Požarna bramba Vransko« lahko sodeluje na tekmovanjih starih brizgaln, prav tako pa tudi vsem, ki vsako leto sodelujejo pri organizaciji tekmovanja.

 NA POMOČ!

 
PGD VRANSKO

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!