Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

SLOVENSKA VETERANSKA AVTO-MOTO ZVEZA PRAZNUJE DVAJSETI ROJSTNI DAN

Slovenska veteranska avto-moto zveza (SVAMZ) novembra beleži svoj uradni dvajseti rojstni dan, čeprav se je zamisel o organizaciji, ki bi združevala vse ljubitelje starodobnih vozil v Sloveniji, začela že nekaj let poprej, prav na Vranskem v Muzeju motociklov Grom.

 

Praznovanje so organizirali 21. septembra 2019 v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem, kjer je sodelovalo kar 1025 starodobnih vozil. Med vsemi vozili, ki so se zbrali na lepo sončno soboto, se je 291 fičkov potegovalo tudi za Guinnessov rekord.  Na koncu je bilo 207 fičkov, ki so po kontroli komisije dejansko tudi odpeljali 3,2 km, kar je bil eden od pogojev za sam rekord. Rekord mora biti sicer še uradno potrjen, da bo lahko vpisan v knjigo rekordov za leto 2021.

 

Organizator je poskrbel za pester program: poleg ogleda razstave vozil so se obiskovalci in udeleženci lahko kratkočasili ob brskanju po stojnicah bolšjaka, Aleksandar Vidojković iz beograjskega Udruženja istoričara automobilizma (UIA) pa je po tipkopisu Miroslava Milutinovića predaval o zgodovini podjetja Zastava s posebnim poudarkom na modelu 750 in poznavalcem »nasul« kup novih informacij.

 

Veliko zanimanje udeležencev in obiskovalcev je pritegnila dirka v pospeševanju dvojic, v kateri je sodelovalo 31 vozil. »Šlo je zgolj za zabavo, bolj kot za neko tekmovanje,« povzame Nataša G. Jerina, ki je sicer kot vodja pisarne SVAMZ imela največ dela s samo organizacijo celotnega srečanja. »Z veseljem ugotavljam, da se je danes srečanja udeležilo zelo veliko mladih, mogoče prav zaradi programa, ki jim omogoča bolj dinamično udeležbo in nekaj adrenalina. Pomembno je, da znamo mlade privabiti k samemu gibanju, saj so prav oni tisti, ki bodo starodobna vozila in tehniško dediščino ohranjali tudi naprej. Zelo je pomembno, da jim omogočimo tudi lastno interpretacijo te dediščine, vendar jih istočasno poučimo še, kako velevajo strokovni standardi. Pomembno je, da učimo in ne pridigamo ali kritiziramo«, še doda Nataša. Nataša je sicer podpredsednica mednarodne zveze za starodobna vozila FIVA. Zveza združuje že skoraj 1,8 milijona članov iz celega sveta. V FIVA je Nataša sicer tudi predsednica Komisije za kulturo in mladino.

 

Predsednik zveze SVAMZ Franci Škrjanec je množico pozdravil s kratkim uvodom v samo zgodovino zveze. "Zveza SVAMZ praznuje letos jeseni svojo dvajseto obletnico. Začetki zveze SVAMZ segajo v leto 1997, uradno pa je bila registrirana leta 1999. Ker se je celotno starodobniško gibanje začelo na Vranskem, ostajamo v zvezi SVAMZ zvesti kraju in nadaljujemo tradicijo z organizacijo jubilejnih srečanj v samem kraju. Pred desetimi leti se je zbralo na Vranskem 1072 starodobnih vozil, na našo petnajsto obletnico čez 800 vozil, letos se nas bo zbralo kot kaže spet čez 1000. Vesel sem, da je tako, saj očitno starodobniško gibanje v naši deželi živi in kaže na dejstvo, da delamo v zvezi dobro. Želim si, da bi ostalo tako in se veselim naših nadaljnjih dvajset let."

Zveza SVAMZ si že od ustanovitve dalje prizadeva za popularizacijo premične tehniške dediščine in ozavešča javnost o pomembnosti ohranjanja le-te s pomočjo organizacije različnih srečanj, izobraževalnih simpozijev in razstav. Njen temeljni cilj je izobraževanje mladih in sodelovanje z zakonodajalcem pri oblikovanju predpisov, vezanih na uporabo starodobnih vozil v prometu.

                                                                                                                                                    Urška Kalčič

 

Oglejte si tudi