Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
33°C
17°C
JUTRI
34°C
15°C

Razstava »Evropa in Evropejci 1950–2020«

Občina Vransko je sprejela ponudbo Arhiva Republike Slovenije in 27. maja  v Schwentnerjevi hiši postavila na ogled razstavo ob 70. obletnici Schumanove deklaracije »Evropa in Evropejci 1950–2020«. Razstavo je pripravil Zgodovinski arhiv Evropske unije v Firencah,  ki deluje v sklopu tamkajšnjega Inštituta Evropske univerze, in je bila med drugim prevedena tudi v slovenski jezik, odprta pa bo do 10. junija.

Razstava dokumentov, fotografij in zapisov je namenjena ozaveščanju o pomembnosti Schumanove deklaracije v zgodovini evropskega povezovanja in spodbujanju k razmišljanju o njenem pomenu v današnji Evropi in njeni prihodnosti. Prvi del je razdeljen na pet tematskih sklopov, katerih vodilo so ključna gesla Schumanove deklaracije – mir, solidarnost, združevanje, odprtost in sodelovanje. Drugi del omogoča stik s posamezniki, ki so bili vključeni v proces evropskega povezovanja ali so kako drugače povezani z njim. Predstavlja njihov pogled na to, kaj pomeni biti Evropejec danes in kaj je to pomenilo v preteklosti.

Njena postavitev v Sloveniji je nastala v sodelovanju z Arhivom Republike Slovenije in s podporo predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Ob praznovanju dneva Evrope je bila od 7. do 24. maja na ogled v Državnem zboru Republike Slovenije, do konca leta pa bo potovala v več slovenskih občin.

70. obletnica Schumanove deklaracije

Leto 2020 zaznamuje 70. obletnica Schumanove deklaracije, ki predstavlja prelomnico v zgodovini Evrope. Devetega maja 1950 je v povojni Evropi na predlog francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana ter industrialca Jeana Monneta nastal dokument, ki je predvidel sodelovanje francoske in nemške proizvodnje premoga in jekla. Schuman in Monnet sta pri snovanju tega dokumenta izhajala iz misli, da gospodarsko sodelovanje in snovanje skupnega trga lahko pripomore k preporodu po vojni opustošene Evrope. Zgledu Nemčije in Francije so kmalu sledile tudi druge evropske države (Belgija, Luksemburg, Nizozemska, Italija) in tako je leta 1951 nastala Evropska skupnost za premog in jeklo (ESPJ), s katero so države članice prvič prenesle nekatere svoje suverene pravice na novo nadnacionalno institucijo. Postopoma je to sodelovanje preraslo okvirje gospodarstva in trga ter dalo vse daljšemu seznamu sodelujočih evropskih držav okvir za razprave o vprašanjih, ki so posegla na področja sociale, dela, okolja, človekovih pravic, politike in tudi medsebojnega sodelovanja.

Po grozotah prve polovice 20. stoletja, ko sta bila Evropa in svet zaradi dveh svetovnih vojn zavita v črnino ter medsebojno razdeljena, je prav Schumanova deklaracija sprožila proces zbliževanja in medsebojnega sodelovanja evropskih držav, na podlagi katerega se je v naslednjih desetletjih oblikovala Evropska unija z danes 27 članicami.                                                                             

T. T.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi