Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

OBNOVA IN POSVETITEV ŽE SKORAJ PORUŠENE CERKVICE V ŠENTJOŠTU

V nedeljo, 24. 6. 2012, je bilo v Šentjoštu (župnija Šmartno ob Dreti) veliko slavje. Podružnična cerkev sv. Gervazija in Protazija je bila po temeljiti obnovi spet posvečena. Prav tako je bil posvečen obnovljeni oltar in cerkvena oprema. Posebno pa smo krajani Rovta pod Menino ponosni na posvetitev in namestitev novega, 246 kg težkega zvona, ki je posvečen blaženemu Antonu Martinu Slomšku ob 150-letnici njegove smrti. Posvetitev je slovesno opravil celjski škof dr. Stanislav Lipovšek.

Pot do tega dogodka pa je bila dolga in naporna. Obnova se je po že nekaj spodletelih poskusih pričela 1998. leta. Cerkev je bila tik pred popolnim podrtjem, ker pa je to edina cerkev v Sloveniji, posvečena omenjenima svetnikoma, smo krajani, skupaj z takratnim župnikom p. Evgenom Ketišem, z veliko vero in zagnanostjo pristopili k obnovi. Obnovljeni so bili zidovi, novo je bilo ostrešje in zvonik, vse pa pokrito s '"šinkelni" (skodlami). Narejena je bila nova fasada, vzidana nova okna, vrata in ometana notranjost cerkve. Prav tako pa je bil lepo obnovljen tudi glavni oltar. Obnovo je nadzoroval Zavod za ohranitev kulturne in naravne dediščine Celje. Nekaj sredstev za obnovo je prispevala Občina Nazarje, za obnovo oltarja pa Ministrstvo za kulturo.

Delo je bilo oteženo zaradi slabega dostopa, kajti cerkev leži na 970 m nadmorske višine in je bila dostopna samo s traktorjem. Večina del je bila opravljena v dveh letih. Prostovoljci so opravili preko 500 delovnih dni. Po premoru sta za obnovo posvetitve manjkali samo še notranja oprema in zvon. Ti dve stvari smo realizirali letos spomladi, ko smo dobili nov zagon s pomočjo sedanjega župnika Ivana Šeliha. In tako je na nedeljo, po godu sv. Gervazija in Protazija (19. 6.), prišlo do slovesnega praznika.

 Slike: Marta Šporin, Srečko Štrukelj 

                                                                                                                                                                         Boris Šporin

Oglejte si tudi