Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
-1°C
SOB.
13°C
3°C
Oceni objavo

Najboljši za volanom 2021 na Vranskem

Peti zaporedni izbor Najboljši za volanom, na katerem lahko sodelujejo mladi do vključno 26. leta starosti, se je že pričel. Tudi letošnji zaključek bo v Centru varne vožnje AMZS na Vranskem, in sicer 19. maja.



Na spletni strani www.najboljsizavolanom.si si vsi tisti, ki bi radi sodelovali, lahko odprete spletno stran, na kateri je pisni test. Test bo mogoče reševati do 31. marca 2021. Vsi tisti, ki se bodo želel uvrstiti v praktični del tekmovanja – polfinalna izbora bosta predvidoma 21. in 22. aprila 2021 v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem, bo moral pravilno in v čim krajšem času odgovoriti na 20 vprašanj, naključno izbranih iz nabora več kot 800 vprašanj s področja cestnoprometnih predpisov, varne mobilnosti, motoroznanstva, prve pomoči in poznavanja AMZS.

V polfinalu se bo pomerilo najboljših 50 reševalcev in najboljših 50 reševalk spletnega testa, v finalu, ki bo predvidoma 19. maja 2021  (prav tako na Vranskem), pa najboljših 10 polfinalistov in 10 polfinalistk. 

Kdo lahko sodeluje na izboru Najboljši za volanom 2021? Sodeluje lahko vsak, ki ima vozniško dovoljenje, ki nima kazenskih točk in ni bil kaznovan (kar dokazuje s potrdili pred udeležbo na polfinalu) in ki je rojen leta 1995 ali kasneje, saj lahko sodelujejo mladi do vključno 26. leta starosti.

Najboljši in najboljša za volanom 2021 se bosta domov za eno leto odpeljala z novim Fordovim fokusom, a tudi ostale finaliste in finalistke čakajo lepe nagrade: e-skiro in bon za 20 % popusta na avtomobilsko zavarovanje Zavarovalnice Sava, komplet vrhunskih Continentalovih pnevmatik, Petrolove darilne kartice v vrednosti 400 evrov, 250 evrov in 150 evrov, športna ura Garmin Vivoactive, udeležba na dinamični vožnji z Andrejem Jerebom na Vranskem, udeležba na drift akademiji z Luko Markom Grošljem na Vranskem ter bon za 40 evrov za AMZS-članstvo.


Mladi niso problem

Da so mladi vse boljši in bolj varni vozniki, potrjuje statistika. »V AMZS smo prepričani, da se lahko vozniki z dolgoletnim vozniškim stažem od mladih ogromno naučimo. Vrsto let je namreč veljalo, da so mladi udeleženci tisti, ki spadajo med najbolj tvegane skupine. Toda pregled povprečne starosti povzročiteljev prometnih nesreč v letu 2020 znova potrjuje, da delo z mladimi, kamor spadajo tudi dodatno usposabljanje za voznike začetnike in najrazličnejše preventivne aktivnosti, že kaže učinke: povprečna starost povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom je bila lani 45,9 leta, povzročiteljev prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami 46,5 leta in povprečna starost povzročiteljev vseh prometnih nesreč 44 let,« pove Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije, in dodaja: »Tudi za leto 2020 smo pripravili analizo povzročiteljev prometnih nesreč med vozniki avtomobilov po starostnih skupinah. Ugotovitve kažejo, da se je večletni  trend napredka med mladimi lani nadaljeval, raste pa število povzročiteljev prometnih nesreč med starejšimi od 35 let.«


Na sliki: Kot zmagovalca Najboljši za volanom 2020 sta se domov odpeljala s Fordovo pumo. Petra jo je najprej odpeljala pokazat sorodnikom in se zapeljala na piknik v Kamniško Bistrico, Matej pa se je odpravil v Monako puma se je dobro odrezala na dolge proge in pri vožnji po tesnih ulicah.                            


T. T.

Oglejte si tudi