Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
17°C
-1°C
Oceni objavo

5. vseslovenska razstava rož iz papirja na Vranskem Na tisoče cvetov …

Sekcija Vranske rož'ce, ki deluje v okviru Društva univerza za tretje življenjsko obdobje Vransko, je pod pokroviteljstvom Občine Vransko v soboto in nedeljo, 10. in 11. marca, v Športni dvorani Vransko pripravila 5. veliko vseslovensko razstavo rož iz krep papirja.
Na slovesni otvoritvi je številne obiskovalce in razstavljavce, ki so napolnili dvorano, najprej pozdravil v imenu pokrovitelja Občine Vransko župan Franc Sušnik, nato pa je o razstavi in rožah iz papirja spregovorila Martina Felicijan, ki ima za to razstavo največ zaslug. Petim najbolj zaslužnim za organizacijo in odmevnost vseslovenske razstave se je javno zahvalila in podelila rdeče vrtnice iz papirja. Razstavo je blagoslovil domači župnik Jože Turinek, v kulturnem programu pa so nastopili učenci in učenke OŠ Vransko-Tabor ter pevke Marjana Jug, Antonija Somi in Rozika Jelenko.

Na letošnji razstavi je več kot sto izdelovalcev rož iz krep papirja iz vse Slovenije predstavilo na tisoče raznovrstnih pisanih rož, ki so nastale pod njihovimi prsti. Izdelovanje rož iz krep papirja ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Prvo tovrstno cvetje je začelo nastajati že leta 1860, uporabljali pa so ga za najrazličnejše namene, pravi pobudnica razstave in izdelovalka rož iz papirja ter mentorica Martina Felicijan z Vranskega. Felicijanova ob tem še dodaja, da si je bilo mogoče ogledati tako rože, narejene na star način, kot cvetje, s katerim sledijo sodobnim smernicam. Še posebno dolga tradicija izdelovanja rož je v tistih delih Slovenije, kjer so še prisotni stari običaji, kot je kurentovanje. Vedno bolj pa središče tovrstne kulturne dediščine postaja prav po zaslugi te razstave tudi Vransko.

Vseslovenska razstava je priložnost, da umetniki pokažejo svoja dela, si izmenjajo nasvete in drug drugemu prebudijo nenehne želje po napredovanju in še večji ustvarjalnosti, izzive, kako še izboljšati svoje umetnine, ki že zdaj večkrat delujejo tako živo, da mora občudovalec res natančno pogledati, da vidi, da so to rože iz papirja.

Letošnjo razstavo je pospremil bogat spremljevalni program. Na voljo je bila gostinska ponudba, voden sprehod po trgu Vransko, ogled jame Veternice, Schwentnerjeve hiše, gasilske zbirke in Muzeja motociklov Grom.  

                                                                

T. Tavčar

Oglejte si tudi