Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
3°C
NED.
23°C
5°C
Oceni objavo

Obvestilo o obveznem posredovanju e-računov

Obvestiti vas želimo o spremembi zakonodaje, ki zadeva poslovanje med/s proračunskimi uporabniki, konkretno o obveznosti pošiljanja računov v javni sektor v elektronski obliki, ki se prične uporabljati s

1. 1. 2015.

 

V Uradnem listu RS, št. 111/2013, je bil objavljen Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o opravljanju plačilnih storitev za proračunske uporabnike (v nadaljevanju ZOPSPU-A), ki je začel veljati 11. 1. 2014.

Bistvena novost, ki jo prinaša ZOPSPU-A, je, da bodo s 1. 1. 2015 morali proračunski uporabniki prejemati račune in spremljajoče dokumente izključno v elektronski obliki (e-računi). To pomeni, da bodo morale pravne in fizične osebe za dobavljeno blago in  izvedene storitve  (ali zahtevke po pogodbah) pošiljati proračunskim uporabnikom e-račune.

 

Fizične in pravne osebe bodo lahko pošiljale e-račune proračunskim uporabnikom (občini)  prek bank, vključenih v medbančno izmenjavo e-računov, ponudnikov procesne obdelave podatkov, s katerimi ima Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) sklenjene pogodbe o izmenjavi e-računov, ali spletnega portala UJP e-račun, namenjenega izdajateljem, ki prek svoje banke ali procesorja ne morejo posredovati e-računov proračunskim uporabnikom ali ne razpolagajo s tehnično podporo za pripravo e-računov. Navedene izmenjave omogočajo pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom preko UJP, ki je v skladu s 26. členom ZOPSPU enotna vstopna točka oziroma izstopna točka za izmenjavo e-računov, zato neposredno pošiljanje e-računov proračunskim uporabnikom ni dovoljeno.

 

Prosimo vas torej, da se pravočasno ustrezno pripravite na takšno poslovanje ter se o konkretnih možnostih za vaše društvo, organizacijo itd. pozanimate najprej pri svoji banki, nato pri ostalih ponudnikih.

 

Skratka, Občina Vransko  s 1. 1. 2015 v nobenem primeru ne bo več mogla upoštevati vaših računov ali  zahtevkov in ostalih spremljajočih dokumentov, ki ne bodo posredovani skladno s citiranim zakonom.

                                                                                                                                        

                                                                                                            direktorica občinske uprave Jadranka Kramar

Oglejte si tudi