Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

V CELOTI OBNOVLJENA ROČNA GASILSKA BRIZGALNA

Starejši gasilci Požarne brambe Vransko so se lahko na tekmovanjih v letošnji tekmovalni sezoni pohvalili z najstarejšo ročno brizgalno, staro kar 132 let.

Preteklo jesen so sami pričeli s temeljito obnovo ročne gasilske črpalke ter voza, namenjenega prevozu moštva, tako da je bilo spomladi vse pripravljeno za uporabo na tekmovanjih.   

Jedro črpalke so najprej v celoti razstavili, nato pa vse posamezne jeklene dele speskali, na novo pobarvali napis, letnice ter okrasne črte na koritu črpalke. Medeninaste dele so očistili, spolirali in zaščitili z  lakom. Obnovili so tudi nosilno leseno podlogo pod koritom in nad koritom črpalke, nato pa jedro črpalke v celoti ponovno sestavili  v korito, skupaj s pogonskim sklopom.

Hkrati so razstavili prednji (moštveni) in zadnji del voza. Popravili so dele, ki so bili potrebni popravila, speskali in pobarvali jeklene dele, obnovili dotrajana kolesa, izdelali in obnovili lesene dele celotnega voza ter voz ponovno sestavili tako, da jim je, skupaj s samo črpalko, na tekmovanjih, sodeč po njihovih izvrstnih rezultatih, odlično služil.

Posebno zahvalo in pohvalo za opravljeno delo si zaslužijo Maks Kos, Srečko in Sergej Černe za demontažo, restavriranje, barvanje ter ponovno sestavo jedra črpalke, sprednjega in zadnjega dela voza, Vink Bogataj za izdelavo in obnovo lesenega vozu, Milan Jelen za pomoč pri poliranju jedra črpalke in Ivan Mihevc za izdelavo lesene nosilne podloge na koritu za pogonski sklop črpalke.  

Za to temeljito obnovo ročne gasilske črpalke iz leta 1886 so žrtvovali skupaj več kot 800 ur svojega časa, vsekakor pa tudi mnogo potrpljenja, spretnosti in znanja.

 

Monika M., PGD Vransko

Oglejte si tudi