Logo MojaObčina.si

Vransko

DANES
25°C
13°C
JUTRI
26°C
11°C

Usposabljanja v PGD Vransko

Povsem upravičeno lahko rečemo, da smo ponosni na naše člane, saj so iz meseca v mesec bolj strokovno usposobljeni.

Že v mesecu maju sta Špela Pečovnik in Mija Cencelj opravili tečaj »Gasilec pripravnik«. Gre za najbolj vsebinsko širok tečaj, ki ga ima opravljenega načeloma vsak polnoletni član gasilske organizacije in je temelj za vsa naslednja usposabljanja. V obsegu 30 ur kandidati pridobijo znanja s področja informatike, organizacije gasilstva in pravnih osnov, razvrščanja, sistema varovanja pred naravnimi in drugimi nesrečami, osebnosti gasilca, prve pomoči, vozil in opreme ter požarne preventive. Temu sledijo še praktične vaje nudenja prve pomoči in gašenja z gasilniki.

Devetega junija nas je Denis Jošt razveselil z novico, da je postal prvi poklicni gasilec v PGD Vransko. Kar pol leta je preživel v Izobraževalnem centru zaščite in reševanja na Igu. Za njim je 911 pedagoških ur, od tega 401 ura teorije in 510 ur prakse. Praktične vaje so zajemale tri področja: reševanje oseb in gašenje požarov (v objektu in naravi), reševanje ob tehničnih intervencijah (prometne nezgode, vrvna tehnika, vlamljanje, delovne nesreče) in nevarne snovi (zavarovanje kraja, črpanje, tesnjenje, dekontaminacija in ostalo). Poleg tega so se kandidati 14 dni v Sežani usposabljali za delo z motorno žago in gašenje požarov v naravnem okolju. V program so bile vključene tudi naslednje dejavnosti: posredovanje ob nesreči z radioaktivno snovjo, podpiranje stavb ob porušitvah, reševanje osebe iz gradbenega odra, gašenje požara na simulatorju montažnih hiš ter reševanje iz tovornih kabin. Vse pridobljeno znanje so utrjevali tudi v nočnem času, v slabši vidljivosti.

Prepričani smo, da bo z nami delil ogromno kakovostnega strokovnega znanja.

Za piko na i pa smo od 11. julija bogatejši še za dva operativna gasilca in eno gasilko. Simona Golavšek, Timotej Kokovnik in Matic Arnšek so z najpomembnejšim  gasilskim tečajem pričeli že jeseni lansko leto ter ga po prekinitvi nadaljevali letos spomladi. Za opravljeni tečaj so morali pridobiti znanja in izvesti praktične vaje iz razvrščanja, elektrotehnike in varnosti, gradbeništva in preskrbe z gasilno vodo, požarov in nevarnih snovi, vozil in opreme, radijskih in ostalih zvez, zaščite telesa in dihal, tehničnega reševanja ter gasilske tehnike.  

Tako so okrepili naše operativne moči, ki so bistvo našega delovanja.

Vsem iskrene čestitke za vse opravljene izpite, pridobljene diplome in čine.

 

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi