Logo MojaObčina.si
JUTRI
24°C
5°C
PON.
26°C
4°C
Oceni objavo

USPEŠNA POŽARNA VAJA V LOGISTIČNEM CENTRU LIDLA SLOVENIJA V ARJI VASI

19. novembra 2023 je v logističnem centru Lidla Slovenija v Arji vasi potekala požarna vaja, ki jo je izvedla Gasilska zveza Žalec v sodelovanju s poklicno gasilsko enoto Celje. Glavni namen požarne vaje je bil, da se gasilci spoznajo z največjim objektom v lokalnem okolju in pripravijo na čim bolj učinkovito intervencijo v primeru požara.
Na vaji je sodelovalo 262 gasilcev iz 32 prostovoljnih gasilskih društev Gasilske zveze Žalec s 56 vozili in gasilci Poklicne gasilske enote Celje. Za koordinacijo intervencije se je vzpostavil poveljniški štab, vodenje intervencije pa je prevzel poveljnik Gasilske zveze Žalec Ludvik Meklav. Gasilci, ki so bili zaradi lažje koordinacije razporejeni na posamezne sektorje, so uspešno pogasili požar, objekt pregledali s termokamerami in prezračili poslopje.

»Današnja gasilska vaja je prinesla pomemben vpogled v nadzor in ukrepanje ob nepredvidljivih situacij. Na vaji smo imeli več scenarijev, od požara skladišča, tehnične pomoči in reševanja poškodovanih ter situacijo nezgode z nevarno snovjo, za kar smo zaprosili posredovanje PGE Celje, kateri so nosilci koncesije za posredovanje ob nezgodah z nevarnimi snovmi,« je povedal Ludvik Meklav, poveljnik Gasilske zveze Žalec.

Pooblaščenec za varnost in zdravje pri delu v Lidlu Slovenija, Matej Žižek, pa je po uspešno izpeljani požarni vaji dejal: »Rad bi se zahvalil gasilcem, ki so sodelovali pri požarni vaji. Kljub temu, da je naš logistični center največji objekt v lokalnem okolju, so se gasilci odlično znašli, verjamem, da so tudi pridobili dragocena znanja in izkušnje za prihodnje delo na terenu. Za nas v Lidlu Slovenija požarna vaja predstavlja zagotovilo, da smo naredili vse, kar je v naši moči, da bi gasilcem v primeru požara omogočili hitro in uspešno intervencijo in hkrati poskrbeli za varnost naših zaposlenih, lokalnih prebivalcev in okoliških objektov

Scenarij požarne vaje: Napaka, ki je vodila do eksplozije in požara

Po scenariju požarne vaje je zaradi napake pri polnjenju viličarja v sistemu baterij nastala zelo visoka temperatura, kar je privedlo do eksplozije in požara. Ta se je zelo hitro razširil na ostale električne viličarje, ki so se polnili v bližini. Sprinkler sistem za avtomatsko gašenje se je sicer aktiviral, vendar je zaradi izpada protipožarnih sistemov kmalu prenehal z gašenjem. Obenem se niso aktivirala nekatera protipožarna vrata v smeri delavnice in dvižna vrata, ki vodijo v skladišče. V objektu se je pričel širiti dim, ki je preko prezračevalnih kanalov iz polnilnice prehajal tudi na prosto. Visoka temperatura in dim pa sta se razširila v prostore delavnice in tam zajela del opreme.

O požaru so bile gasilske enote obveščene preko avtomatskega javljalnika, zaposleni v Lidlovem logističnem centru pa so s klicem na številko 112 o dogodku obvestili ReCO Celje. Kmalu za tem so se vsi zaposleni evakuirali iz stavbe. V prvem alarmu so bili aktivirani PGD Arja vas, PGD Žalec in PGD Ložnica pri Žalcu. Ob prihodu na kraj intervencije pa je vodja intervencije zaradi obsega požara zahteval aktivacijo preostalih gasilskih enot v Gasilski zvezi Žalec.

Z gasilskim pozdravom – Na pomoč!


Tadej Zupan,

predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

 

 

Oglejte si tudi