Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
7°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

63. skupščina Gasilske zveze Žalec

Na 63. skupščini Gasilske zveze Žalec (GZ) so se v petek, 23. marca, v dvorani Doma krajanov Andraž nad Polzelo zbrali delegati iz 32 društev in gostje. Skupščina je bila tudi volilna, zato so za novega predsednika za obdobje 2018-2023 izvolili dosedanjega Edvarda Kuglerja iz Gotovelj, za poveljnika pa Franca Rančigaja z Gomilskega. Uvod v skupščino je bil krajši kulturni program, zapel je Andraški oktet, nastopila pa je tudi plesalka Ana Vita Lupše.
V poročilu je nato predsednik GZ Žalec Edvard Kugler  poudaril, da so v preteklem letu zabeležili zelo veliko aktivnosti, posebej so jih bila deležna društva, ki so praznovala okrogle obletnice: PGD Topovlje-Parižlje (90 let), PGD Dobrovlje (30 let), PGD Velika Pirešica se je veselila obnovljenega gasilskega doma, PGD Dobriša vas-Petrovče pa novega vozila GVC 16/25. Vse leto so za za številne komisije (za mladino, žene, veterane,  za gasilstvo v gospodarskih službah, priznanja in odlikovanja …) uspešno izvajale naloge na operativnem področju. Prav tako so to delo opravljale tudi komisije na operativnem področju (za tekmovanja, strokovno usposabljanje, prvo pomoč, gasilsko tehniko, tehnično reševanje, nevarne snovi …). Vse to  kaže, je poudaril predsednik Kugler, na dobro delo mentorjev, predsednikov, poveljnikov in drugih, ki skrbijo, da so ekipe dobro pripravljene in usposobljene za posredovanja in številna tekmovanja. K temu prispeva tudi dobra opremljenost društev z gasilsko tehniko.

Poročilo o uspešnem delovanju zveze je podal poveljnik zveze David Krk. V letu 2017 je bilo na območju GZ Žalec izvedenih 228 posredovanj. Od tega so  imeli 36 posredovanj  požarov v naravnem okolju, 42 na objektih, 17-krat v prometnih nesrečah, 55-krat so izvajali tehnično pomoč, 46-krat so posredovali pri močnem vetru, poplavah, snegolomu, toči, plazovih, 4-krat  pri iskanju pogrešanih oseb, nudili so pomoč obolelim osebam, 6-krat so posredovali pri sproščanju nevarnih snovi …). Poleg izvajanja intervencij so operativni gasilci v skladu s potrebami prevažali vodo in izvajali še različna ostala dela v korist svojih občanov. Pri izvajanju posredovanj je žal prišlo do ene težje poškodbe operativnega gasilca, ki pa je že uspešno okreval. Za izvedbo posredovanj so operativni gasilci opravili več kot 12 tisoč ur.

Kot je poudaril poveljnik zveze David Krk, pa je strokovno usposabljanje poleg izvajanja operativnih nalog zanesljivo najpomembnejše področje. Obiskovanje kvalitetno pripravljenih tečajev, učnih delavnic in posvetov je eden pomembnejših delov usposabljanja gasilcev. Tako so izvedli 23 tečajev za usposabljanje za različne dejavnosti in specialnosti, ki se jih je udeležilo  341 gasilcev in gasilk. Na pobudo Splošne bolnice Celje – urgentnega centra je 9 PGD ( skupaj 42) v Občini Žalec pristopilo k sistemu prvih posredovalcev. V procesu gasilskih tekmovanj je skozi različne starostne kategorije vključenih večje število članstva GZ. Z organizacijo gasilskih tekmovanj poskrbijo za preverjanje psihofizičnih in strokovno usposobljenih operativnih gasilcev, za spoznavanje in utrjevanje dobrih medsebojnih odnosov ter izmenjavo izkušenj, Če na kratko strnemo, je bilo delo zveze zelo uspešno, in to ne samo lani, temveč v zadnjih štirih letih, kar je zapisano tudi v  poročilih.

Program dela za letošnje leto je pester in bogat. Glede na znanje in izkušnje ter predanost gasilstvu bodo zagotovo uspešno opravili tudi letošnje zastavljene naloge in izzive, ki jih, kot je razvidno iz programa, ni malo.

Zbrane so pozdravili tudi številni gostje: vršilec dolžnosti predsednik GZ Slovenije Janko Cerkvenik, iz Uprave za zaščito in reševanje Celje Janko Melanšek, v imenu županov in podžupanov Spodnje Savinjske doline župan Občine Žalec Janko Kos, iz Policijske postaje Žalec Boštjan Žula, predstavniki sosednjih gasilskih zvez in pobratene gasilske zveze iz Križevcev na Hrvaškem.

Na skupščini so podelili več priznanj, odlikovanj in spominske kipce. Za častnega poveljnika  GZ Žalec so imenovali Franca Naraksa, za častnega člana GZ Žalec pa Franca Čretnika.

Odlikovanja Gasilske zveze Slovenije  so prejeli: Gasilsko odlikovanje III. stopnje  Dominik Drnolšek, Mojca Hrastnik, Franc Rebernik, odlikovanje II. stopnje Slavko Drofenik, Rudolf Jazbec, Ivan Švajger, gasilsko odlikovanje I. stopnje Ladislav Košec, gasilsko plamenico III. stopnje Martin Potočnik, gasilsko plamenico II. stopnje Edo Novak, Nikola Stojanovič in Matija Zupančič. Pisna priznanja za večletno aktivno delo v organih GZ Žalec so prejeli: Boštjan Brišnik, Denis Herle, Dejan Farčnik, Milan Lesjak, Miha Pečovnik, Aljoša Ramšak, Darja Šalej, Dušan Zabukovnik, Nikola Stajanovič, Darja Šalej, Miroslav Lovrek, Ivan Derča, spominske kipce za večletno vodenje komisij GZ Janez Kokovnik, Mirjana  Lovrek, Milan Pustoslemšek, spominski kipec za dolgoletno opravljanje funkcije člana NO GZ je prejel Anton Vesolak, bronasto plaketo GZ Žalec za doseženo tretje mesto na gasilski olimpijadi v Avstriji pa članice in mentorja ekipe mladink PGD Andraž nad Polzelo. Anastazija Blagotinšek, Tjaša Cehner, Hana Dušič, Maruša Krk, Ajda Kužnik, Nežika Kužnik, Tanja Ločan, Ana Verdev, Maša Zabukovnik, Iztok Drobež in David Krk, ki je prejel priznanje tudi za uspešno operativno vodenje GZ Žalec v letih 2013-2018.

 

                                                                                                                 T. T.                        

 

Oglejte si tudi