Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Operativna vaja GPO Vransko – požar v šoli

V soboto, 28. 10. 2023, je ob 9.45 v drugem nadstropju v mansardi OŠ Vransko zaradi napake v električni napeljavi v stropni konstrukciji v eni izmed učilnic prišlo do požara. Požar se je ob ustreznih pogojih začel  širiti na opremo v učilnici in na del stropne konstrukcije ter del ostrešja. Ker je sobota in ni rednega pouka, je šola skoraj prazna, a v eni izmed učilnic potekajo sobotne dopoldanske dejavnosti s skupino 16 otrok in tremi mentoricami. Mentorice opazijo dim, zato gredo preverit stanje.Ko opazijo požar, ga skušajo pogasiti z ročnim gasilnikom, a so pri tem neuspešne. Podajo prijavo o požaru na številko 112.


To je bil scenarij operativne vaje GPO Vransko, ki poteka vsako leto v oktobru – mesecu požarne varnosti. Letos je vaja potekala v organizaciji PGD Vransko, pod poveljem Denisa Jošta.

 

V skladu z alarmnim načrtom so ob 10.00 hkrati aktivirana vsa štiri gasilska društva. Prvi so na kraju gasilci PGD Vransko. Takoj ob prihodu na kraj dogodka vodja intervencije opravi hiter ogled kraja in pridobi informacije o točni lokaciji požara. Operater na ReCO javi, da je v učilnici ujeta skupina otrok z mentoricami, ki se zaradi dima niso mogli evakuirati ter da je objekt izklopljen iz električnega omrežja. Po preverjanju situacije naredi načrt, da se vzpostavi notranji sektor, ki ima nalogo reševanja, gašenja in preiskovanja objekta, ter zunanji sektor z nalogo gašenja požara strehe in varovanjem sosednjih objektov. Na kraj prispejo še sosednje gasilske enote PGD Ločica pri Vranskem, PGD Tešova in PGD Prekopa-Čeplje-Stopnik, ki se zglasijo pri vodju intervencije, ta pa jim preda informacije in navodila za delo ter postavitev vozil. Vsi ujeti učenci in mentorji so bili rešeni. Požar je bil lokaliziran in pogašen, ni se razširil na ostale objekte, prostore šole pa smo dobro prezračili.

 

Na operativni vaji je bilo z 8 vozili prisotnih 40 operativnih gasilcev, ki se jim za sodelovanje iskreno zahvaljujemo. Dogajanje so spremljali poveljnik GPO Vransko Vladimir Reberšek, županja Nataša Juhart in podžupanja Kristina Reberšek. Za možnost uspešne izvedbe vaje se najlepše zahvaljujemo Občini Vransko in Osnovni šoli Vransko.


PGD Vransko

 

 

 

Oglejte si tudi