Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Mesečno poročilo Gasilske zveze Žalec med 15. oktobrom in 15. novembrom 2019

Dogodki

 

V mesecu varstva pred požari tudi gasilska društva, ki sodijo v GZ Žalec kot običajno izvajajo tradicionalne aktivnosti, pri katerih smo, v sodelovanju z mediji, občane opozarjali na nevarnost požarov ter pravilno ukrepanje, da do njih sploh ne bi prišlo. 

 

V Sloveniji je na leto približno 500 dimniških požarov. »Gori v dimniku. V dimniku verjetno gorijo saje. Zagorelo je zaradi pregretega dimnika. Vžig saj zaradi neočiščenega dimnika …« Tako se bere poročilo Centra za obveščanje o vzrokih požarov, zaradi katerih so morali posredovati gasilci. Največkrat zaradi težav, povezanih z nepravilno uporabo oziroma neustreznim vzdrževanjem dimnikov. 

Od začetka leta 2015 je bilo na operativnem območju GZ Žalec 61 dimniških požarov. Stroški intervencij so znašali 31.450,00 evrov oziroma povprečno 731,00 evrov na intervencijo. Povprečno je intervencija potekala 1,5 ure. Na intervenciji je bilo prisotnih v povprečju 20 operativnih gasilcev.  Da ne bo vaš dom letošnjo zimo del statistke, vam svetujemo, kako se zaščititi pred nastankom dimniškega požara. 

Letos smo še posebej opozarjali na dimniške požare, saj so eden od glavnih vzrokov, da se v času kurilne sezone poveča število požarov. V prilogi vam pošiljamo prispevek na to temo.

 

Obiskali smo šole in vrtce ter otrokom predstavili našo dejavnost in tematiko letošnjega meseca požarne varnosti. Izvajali smo vaje, na katerih smo preizkusili operativno sposobnost naših enot. 

 

Že tradicionalno smo pregledali hidrantna omrežja, šolam, vrtcem ter drugim organizacijam pa smo

pomagali pri izvedbi evakuacij, ki so sicer v pristojnosti organizacij samih, gasilci pa jim pri tem lahko 

pomagamo s strokovnimi nasveti. V primeru nesreče gasilci ne sodelujemo pri evakuaciji, ampak po 

potrebi rešujemo občane, ki se ne uspejo pravočasno evakuirati sami oziroma ob pomoči za to pooblaščenih oseb.

 

V soboto, 12. oktobra 2019, je v dvorani Doma krajanov v Taboru potekalo 59. srečanje veteranov in veterank Gasilske zveze Žalec, ki se ga je udeležilo 165 veterank in veteranov iz 28 gasilskih društev Gasilske zveze Žalec. Po predaji veteranskega prapora GZ Žalec iz GPO Vransko v GPO Žalec je sledilo poročilo o pregledu aktivnosti veterank in veteranov, ki ga je podal predsednik komisije za veterane GZ Žalec Ivan Derča. Povedal je, da so od lanskega do letošnjega srečanja pripravili in se udeležili več posvetov, predavanj in tekmovanj. V imenu županov spodnjesavinjskih občin je veteranke in veterane nagovoril taborski župan Marko Semprimožnik, nato so srečanje pozdravili predsednik sveta veteranov Jože Smole, namestnik predsednika GZ Žalec Milan Pustoslemšek ter predsednik komisije za veterane GZ Prebold Franc Jeromel. Podelili so plakete veterana, ki so jo prejeli Miha Kokole (PGD Kapla-Pondor), Konrad Rizmal (PGD Braslovče) in Viktor Zorec (PGD Letuš). Srečanje so s kulturnim programom popestrili otroci iz šole in Vrtca Tabor ter članice skupine OK!tete iz KUD Tabor. Hvala PGD Ojstriška vas-Tabor za organizacijo in Miji Pustoslemšek za vodenje programa.

 

V soboto, 19. oktobra 2019, je v dvorani Doma kulture Braslovče potekalo tradicionalno srečanje gasilk Gasilskih zvez Žalec in Prebold. Kot vsako leto so se tudi letošnjega srečanja udeležile v velikem številu (131 gasilk). Na srečanju so jih nagovorili: predsednik Gasilske zveze Žalec Edvard Kugler, predsednik regijskega sveta SŠ regije Branko Verk in podžupanja občine Braslovče Urška Hozjan. Kulturni program so jim popestrili otroci plesne šole Kulturnega društva plesa in animacije Mavrica, ki jih je vodila Zinayida Vovk. Po končanem kulturnem programu so članice nadaljevale sproščeno druženje ob večerji in glasbi.

 

Nekaj statistike

 

V obdobju mesečnega poročila so člani Gasilske zveze Žalec opravili 6 intervencij, ki so skupno trajale 7 ur in 35 minut. Najdaljša intervencija je trajala 1 uro in 50 minut, najkrajša pa le 25 minut. 

 

Statistika občinskih poveljstev v GZ Žalec

 

V GPO Žalec so bili štirje dogodki, kjer je bila potrebna pomoč gasilcev, GPO Braslovče in GPO Vransko sta imeli eno intervencijo, GPO Polzela in GPO Tabor pa niso imeli intervencij.

 

 

Priloga mesečnemu poročilu Gasilske zveze Žalec

Intervencije na območju Gasilske zveze Žalec med 15. oktobrom in 15. novembrom 2019 –  IZPIS VULKAN (izsek za GPO Vransko)

 

31. 10. 2019 GPO VRANSKO

Ob 11.00 je v kraju Vransko, GPO Vransko, Gasilska zveza Žalec, osebo obšla slabost in se je zgrudila po tleh. Posredovali so prvi posredovalci iz PGD Vransko, Tešova in Prekopa, ki so na kraju osebo oživljali do prihoda reševalcev NMP Žalec ter ji nudili pomoč.

 

 

Tadej Zupan,
predstavnik GZ Žalec za odnose z javnostmi

Oglejte si tudi