Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
12°C
2°C
Oceni objavo

Žalec je zaplesal čindaro

Na Šlandrovem trgu so v  soboto, 30. julija, folklorniki uprizorili pravi plesni koncert. V okviru 4. maratona folklornih skupin Slovenije je  zaplesalo več kot 60 folklornikov iz petih folklornih skupin: FD Vransko, FS KUD Šmartno v Rožni dolini, FD Sveti Štefan, FS KUD Grifon Šempeter in kot soorganizatorji dogodka FS Kobula KD Petrovče. 

»Maraton je sorazmerno nov projekt, ki je sicer resda nastal  v naši »kuhinji«, a so k projektu z velikim zanimanjem in zagnanostjo pristopile tudi skoraj vse folklorne skupine s Celjskega. Zamišljen je kot nizanje prizorišč in terminov ter nastopajočih skupin,« je uvodoma dejal predsednik Medobčinskega kulturnega društva Od Celja do Žalca Bojan Pevec, ki je organizator maratona.

Leta 2019 je potekal 3. maraton, ki se ga je na šestih prizoriščih od Kopra do Laškega udeležilo že 21 folklornih skupin. Na žalost sta zaradi zdravstvene situacije sledili dve leti brez maratona, a je organizatorjem sedaj vendarle uspelo v Žalec ponovno pripeljati ta folklorni dogodek. Odločili so se, da to pot, vsak na svoj način, zaplešejo tako, kot se je nekoč plesalo na Štajerskem, in koncert slikovito zaključili s skupnim plesom – čindaro.

In če sodimo po videnem, jih v septembru z Mednarodnim folklornim festivalom Od Celja do Žalca čaka res pestro folklorno dogajanje.  

T. T.                                     

Oglejte si tudi