Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
-0°C
JUTRI
19°C
3°C
Oceni objavo

SCHWENTNERJEVA HIŠA GOSTI RAZSTAVO SLIKARKE AVGUSTE ŠANTEL ML.

Slovenska slikarka, grafičarka in violinistka Avgusta Šantel ml. je izvirala iz umetniško nadarjene družine Šantel in bila tudi sama izjemno zanimiva ženska. Rodila se je leta 1876 v Gorici, umrla pa je leta 1968 v Ljubljani. V svojem dolgem življenju se je za kratek čas ustalila tudi na Vranskem. Po študiju na Dunaju si je zaželela neodvisnosti, zato je prišla službovat na Vransko. Tu je kot učiteljica na  ljudski šoli službovala v letih 1901 in 1902. Poleg službe se je uveljavila kot pomembna umetnica na slikarskem in glasbenem področju, v jeseni življenja je bila nestorica slovenskih slikarjev.

Pregledna razstava Avgustinih del se je na Vranskem ustavila kot peta postaja razstave, ki že od leta 2007 potuje po krajih njenega službovanja oz. bivanja.

Odprtje razstave, ki bo v Schwentnerjevi hiši na ogled do konca junija, je bilo 17. maja in je bila ena od prireditev ob občinskem prazniku. Na odprtju je skladbo Avgustinega brata Saše Šantla zaigral na violino dijak ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet Oskar Longyka. Na klavirju ga je spremljal pianist Jan Sever. Življenje in delo Avguste Šantel je predstavil avtor razstave in skrbnik zapuščine družine Šantel Igor Longyka, upokojeni urednik Enciklopedije Slovenije, uradno pa je razstavo odprl župan Franc Sušnik. Zavod za kulturo, turizem in šport Vransko je ob tem dogodku natisnil tudi knjižico o življenju in delu Avguste Šantel ml.

Oglejte si tudi