Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
4°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Savinjski pust, na Vranskem poznan po generalih Vranarjih

 V Medobčinski splošni knjižnici Žalec so v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Celje pripravili razstavo Savinjski pust, ki bo odprta do 5. marca, ogled pa je možen v času, ko je odprta knjižnica.

Namen šemljenja, enega najstarejših ljudskih običajev, je pregnati zimo in prebuditi naravo. Obisk maškar po hišah prinaša srečo in dobro letino. Avtor razstave Sebastjan Weber je naredil pregled pustne dediščine v Savinjski dolini od Celja do Mozirja. Za Žalec pravi, da nima posebne pustne tradicije, je pa v njegovi bližnji okolici veliko organiziranih pustnih skupin, ki vsako leto obogatijo pestrost karnevalskega dogajanja na žalskih ulicah. V organizaciji Turističnega olepševalnega društva iz Gotovelj na primer deluje skupina Pustnjaki veseljaki, ki je obkrožena s Pustnimi modreci, katerih pustna tema vsako leto sovpada z aktualnimi dogajanji v okolju. Pokop pusta navadno ni predstavljen v okviru žalskega karnevala, ga pa vsako leto organizirajo v bližnjem Vrbju.

Uvodoma so obiskovalci zato lahko prisluhnili nagovoru vrbenskega pustnega župana Milana Vogrinca. Pustno šemljenje v Mozirju, kjer domuje Pust Mozirski, že okrog 120 let temelji na lokalni dediščini in tradiciji, prav tako na Vranskem, ki je zadnja leta poznano po generalih Vranarjih. Za zaključek prijetnega večera ob flancatih je bil predstavljen kratek filmski kolaž pustnega rajanja v Žalcu v šestdesetih in sedemdesetih letih avtorja Gregorja Audiča.  

Na sliki: Med nagovorom Andreje Hutinske iz žalske knjižnice

Na sliki 1: Avtor razstave Sebastjan Weber

Na sliki 2: Utrinek z razstave

                                                                                                       T. Tavčer

 

Oglejte si tudi