Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Prešeren in Slomšek »elektrarni« duha

Osrednja proslava ob slovenskem kulturnem prazniku in 150. obletnici smrti Antona Martina Slomška je bila v občini Vransko   v dvorani kulturnega doma. Snovalci kulturnega progama, člani Kulturnega društva Vransko, Vokalna skupina Solo, Janez Lencl, Maruša Pečovnik, Aleš Lesjak in učenci OŠ Vransko Tabor so Prešernov dan povezali s Slomškovim letom, saj sta se oba rodila leta 1800. Oba velikana sta pustila neizbrisen pečat in brez njiju Slovenija zagotovo ne bi bila takšna, kot je danes. Bolj kot karkoli drugega pa ju je družila ljubezen do slovenskega jezika in do poezije.

To dejstvo je spodbudilo tudi slavnostnega govornika Janeza Turineka, kaplana na Vranskem, ki je uvodoma čestital Prešernu in Slomšku in ju označil kot elektrarni duha iz katerih prejemamo vedno močnejšo luč, ki ohranja neokrnjeno duhovno bistvo družine kot najmočnejše celice naše družbe, potem govoril o pomenu slovenske besede in kulture ter med drugim dejal:

»Najmočnejše orožje Slovencev, ki je močnejše od atomske bombe, je beseda, pa ne katera koli, ampak samo tista, ki nahrani srce. Dve besedi sta, ki nas vse vključujeta in povezujeta v narod, to sta besedi sin in hči. Slovenskega naroda sin in hči, ki si želita živeti, živeti človeka vredno in enakopravno življenje. Človeka vredno pa je življenje, ki je povezano z resnico. Ko se boriš za zmago resnice, te ta boj za luč in čisto vodo, za vsakdanji kruh nikoli na utrudi. Našega preroka si na predstavljam drugače, kot da napne vse sile, govori na glas, prepričuje, hodi iz kraja v kraj, se pusti in moli, bedi, da bi svoj slovenski rod zbudil iz spanja, ga prebudil k zavesti, predvsem mladino in izobražence, zbiral okoli sebe somišljenike, da bi zares ves narod zaklical, Živeti hočem!...« in ob koncu:

» Obleka naredi človeka, moškega in žensko pa kultura. Na začetku sem čestital Slomšku in Prešernu, na koncu čestitam vam, ki se trudite, da na Vranskem ne živijo divjaki, ampak ljudje. Naši kulturni dosežki so tisto kar sega preko groba in smrti.«

 

T.Tavčar          

Oglejte si tudi