Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
1°C
JUTRI
24°C
5°C
Oceni objavo

Predstavitev knjig Branka Zupanca

V petek, 15. februarja 2013, smo v Občinski knjižnici Vransko gostili Branka Zupanca, ki je predstavil svoje knjige Noč pada na Dobrovlje (2010), Rdeči Sneg na Igrišah (2011) in Še so tiste poti (2012).

 

Branko Zupanc spada med najboljše pisce besedil za narodno-zabavno glasbo. Ustvaril jih je več kot dvesto, med njimi so uspešnice: Jesen ihti, Mamina ruta, Za češnjevo mizo. Za svoje izjemno delo na področju besedil za domačo glasbo je leta 2006 prejel Souvanovo nagrado za življenjsko delo, dve leti pozneje pa še nagrado Marjana Stareta za dolgoletno kakovostno ustvarjanje besedil. Po izobrazbi je sicer pravnik, odkar pa se je pred dvema letoma upokojil, še več časa namenja ustvarjanju.

 

Gostove knjige pripovedujejo o dogodkih iz druge svetovne vojne in po njej. Gre za dokumentarno, literarizirano spominsko prozo, za resnične pripovedi resničnih ljudi o resničnih dogodkih. Knjige so realen prikaz  takratnega vzdušja med ljudmi, prikaz čutenja posameznikov in naroda.  

 

V pogovoru, ki ga je vodila Lea Felicijan, je plodoviti vsestranski ustvarjalec predstavil doživetja pripovedovalcev. Prisluhnili smo avtorjevim pesmim in odlomkom iz knjige, ki sta jih prebrala Branko Zupanc in Tanja Goropevšek. Večer sta glasbeno popestrila harmonikar Robert Zupan in pevka Sonja Zupan.

Oglejte si tudi