Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
7°C
JUTRI
19°C
6°C
Oceni objavo

Predavanje Damijane Medved: Zakaj otroku brati?

V četrtek, 6. aprila 2017, je v Občinski knjižnici Prebold potekalo predavanje z naslovom Zakaj otroku brati? O vplivu branja na otrokov čustveni in miselni razvoj je predavala Damijana Medved, univ. dipl. literarna komparativistka in bibliotekarka, z izkušnjami s področja založništva in bibliotekarstva, sodelavka Združenja Naravni začetki in mama treh otrok. Od leta 2013 v sklopu Združenja Naravni začetki med drugim pripravlja predavanja za starše o pomenu branja za otrokov razvoj. Pripravlja in vodi Bralnice, kjer prebirajo kakovostne otroške knjige, s pospremljeno obbralno dejavnostjo in svetovanjem o kakovostni literaturi za otroke.

Predavateljica je razkrila, kako bistvenega pomena je odnos, ki se razvije med starši (ali drugo bližnjo osebo) in otrokom; bogatejši jezikovni zaklad, pridobivanje novih znanj, razvoj domišljije, širjenje obzorij, senzibiliziranje otroka za literaturo, več uspehov pri šolskem delu … Vse to je dodana vrednost, ki seveda ni zanemarljiva. Čeprav se zdijo v dobi informacijske tehnologije papirnate knjige že skoraj odveč, so odličen pripomoček za usvajanje in učenje branja. Branje z razumevanjem je ključno za uspešno funkcioniranje v družbi in za funkcionalno pismenost. Branje otroku vsestransko koristi, saj spodbuja njegov čustveni, socialni in intelektualni razvoj, poleg tega zaupnost, ki se rojeva ob branju knjig, krepi čustvene vezi s starši.

Na predavanju je pokazala tudi primere kakovostnih knjig, ki spremljajo otroka od začetkov do samostojnega bralca, in predstavila vir kakovostnih knjig, ki so označene z zlato hruško.

In kaj je Združenje Naravni začetki? Združenje za informiranje, svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva. Področje njihovega delovanja se dotika obporodnega obdobja, starševstva, vzgoje otrok, partnerskih odnosov ter porodnih kultur in babištva. Njihovi največji dosežki so: program Dobra družba jim je leta 2007 v natečaju Navdihujočih 5 izrekel priznanje za projekt Mama Zofa – telefon za svetovanje, podporo in pomoč v obporodnih stiskah; gostili so odlične mednarodne strokovnjake za obporodno skrb: Ino May Gaskin, Marsdena Wagnerja, Debro Pascalli-Bonaro in Robbie Davis-Floyd. Svoje prostore imajo v Ljubljani, na Zaloški 54. Vabljeni, da obiščete njihovo spletno stran: www.mamazofa.org.

Oglejte si tudi