Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Pravljični maraton in Utrip domoznanstva s pravljičarko Ireno Cerar

Mednarodna zveza za mladinsko književnost je 2. april razglasila za mednarodni dan knjig za otroke, saj se je na ta dan rodil danski pisatelj in pesnik Hans Christian Andersen. To je bil tudi razlog, da se je ponedeljkovo dopoldne, 3. aprila 2017, v Medobčinski splošni knjižnici Žalec začelo pravljično. Knjižnico so obiskali tretji in četrti razredi I. osnovne šole Žalec in Waldorfske šole Savinja. Učenci so prisluhnili pravljicam, ki so jih pripovedovale Valerija Jerman, Nina Trbovšek in Irena Verbič. S pravljicami so potovale po Spodnji Savinjski dolini in predstavljale zgodovino in zanimivosti občin Braslovče, Polzela, Prebold, Tabor- Vransko in Žalec. Pripovedke, ki jih je zbral Janko Orožen v knjigi Gradovi in graščine v narodnem izročilu (1936 ), so otrokom predramile domišljijo in hkrati omogočile skok v zgodovino ter čas v knjižnici zavrtele za nekaj stoletij nazaj. 

Pravljičen je bil tudi Utrip domoznanstva, saj smo v goste povabili pravljičarko in pripovedovalko Ireno Cerar.  Irena je diplomirana literarna komparativistka in dolgoletna odgovorna urednica otroške revije National Geographic Junior. Je tudi avtorica priljubljenih družinskih izletniških vodnikov Pravljične poti Slovenije, Pravljične poti v zgodovino in Kamniške pravljične poti. Je pa tudi odlična pripovedovalka ljudskih pravljic, kar smo se lahko prepričali na prireditvi, saj nas je s pripovedko Ajdje na Žovneškem gradu in pravljico Najdražji zaklad tudi nas, odrasle, popeljala v svet domišljije. Po Sloveniji pripravlja številne samostojne pripovedovalske dogodke ter gostuje na vseh vidnejših tovrstnih festivalih pri nas. Je tudi soustanoviteljica, soorganizatorka in pripovedovalka Križnikovega pravljičnega festivala v Motniku Jenkret je biv, ki je potekal tudi na Vranskem. Prva pri nas je razvila nov in izviren način pripovedovanja pravljic na prostem, v naravi, ki združuje pripovedovalsko prakso z interpretacijo naravne in kulturne dediščine ter doživljajsko pedagogiko. Pogovor z njo sta vodili Karmen Kreže in Tanja Pilih.

Marsikdo se vpraša: “Zakaj pravzaprav otrokom brati pravljice?” Pravljica je most med otrokom in odraslim, most med svetom realnosti, v katerem živimo odrasli, in svetom domišljije, v katerem živi otrok. Takšne lepe mostove gradi tudi pravljičarka Irena Cerar, ki se ji najlepše zahvaljujemo za pogovor v naši knjižnici. 

Oglejte si tudi