Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
-0°C
SOB.
19°C
3°C
Oceni objavo

Občinska knjižnica Vransko

Medobčinska splošna knjižnica Žalec, Občinska knjižnica Vransko | torek in petek 12.00–18.00, sobota 08.00–12.00 | | tel.: 03 703 12 80 | e-mail:skvransko@zal.sik.si | |www.zal.sik.si|
PRIREDITVE V DECEMBRU: 
  • torek, 4. december 2012, ob 11. uri: Literarno druženje v Našem domu

  • torek, 18. december 2012, ob 18. uri: Božična pravljična ura z ustvarjalnico

6. sezona bralne značke za odrasle SAVINJČANI BEREMO 2012/2013

Svet ne premore toliko kamna, da bi vanj vklesal vse hrepenenje človeštva. In le dvoje rok imaš in eno samo srce. – Mila Kačič

Spoštovani,

in vendar je včasih toliko besed v kamnu in toliko tišine v ljudeh. Tišine, ki je tako slepa, ko jo zagledaš v očeh, tako glasna, ko jo spoznaš v molku, tako globoka v gubah okrog nemih ustnic, da zaboli. Ne bi verjeli, koliko tišine zmoremo, ko ne bi vedeli, kaj vse se nam dogaja, a ne povemo. Plast za plastjo se v nas useda življenje, a preden utegnemo krikniti od usedline dneva, je tu že nov dan. Preveč je vsega. Hudega, dobrega in lepega. V tišini je vse, a tudi na papirju je marsikaj …

Za vas smo izbrali vsebine, ki bodo morda dale glas tistemu tihemu v vas. Vabimo vas, da se nam pridružite v šesti sezoni branja za bralno značko odraslih Savinjčani beremo 2012/2013, ki jo začenjamo na dan slovenskih splošnih knjižnic, 20. novembra 2012.

Četudi ste vsako leto z nami, postanete član naše bralne značke z v p i s o m v katerikoli enoti Medobčinske splošne knjižnice Žalec. Teh je enajst (www.zal.sik), tako imate več kot dovolj možnosti za vpis, knjige pa si lahko sposojate v vseh enotah. Izposojni rok je 21 dni, a vas prosimo, da knjige vrnete takoj, ko jih preberete. Tako bodo imeli tudi drugi možnost, da preberejo, kar želijo. Tudi letos vam svetujemo, da si knjige, ki jih boste želeli prebrati, rezervirate; s tem boste zapisani v čakalno vrsto.

Ob vpisu boste prejeli zgibanko, na kateri so zapisi vseh izbranih vsebin letošnjega branja. Enako zgibanko boste našli tudi na domačih straneh naše knjižnice. Želimo, da vam bo uspelo prebrati čim večji del izbora, vsekakor pa morate prebrati najmanj pet del. Meseca aprila vas bomo z dopisom spomnili, da se branje bliža zaključnemu srečanju. Na posebnih listih boste zapisali misli o knjigah, ki se vas bodo najbolj dotaknile, ki bodo zbudile vašo tišino. Zapise boste oddali v eni od enot knjižnice. Meseca maja boste povabljeni na zaključno srečanje, njegova vsebina pa naj ostane skrivnostno pričakovanje .

Le nekaj naslovov knjig, ki vam jih ponujamo v branje: Bebo, Pijevo življenje, Pobliski, Koliko si moja?, Polnoč ves dan, Gottland, Angel pozabe, Vonj po dežju na Balkanu, Balada o Snegoročki, Zmaj ali kraljična, Dekla Ančka, Dekle, ki bi raje bilo drugje, Med tisoči bi te spoznala, Biosoproga ...

UTRINKI Z NAŠIH PRIREDITEV

  • Potopis JAPONSKA IN KOREJA OD BLIZU s predstavitvijo knjige ŽIVIM ZA SVETOVNI MIR

Japonka Reiko Kitič in Korejka Wan-Hee Cho Irgl sta nam v petek, 16. novembra, pripravili izviren vpogled v značaj svojih domovin. Japonska, dežela vzhajajočega sonca, vzbuja hrepenenja mnogim popotnikom in ljubiteljem preproste lepote in estetike. Dežela kljub izjemno hitremu modernemu razvoju še vedno ni opustila starih tradicij, ki so postale njen simbol. Japonke v kimonih, ikebane, suši, praznik cvetenja češenj, gora Fudžijama, ki jo častijo z izjemnim spoštovanjem, Japonska s hitrimi vlaki, imenovanimi šinkansen. Nasprotje temu moderna Japonska s hitrim tempom življenja, delovnim ritmom in disciplino.

Koreja je v svetu znana kot dežela jutranjega miru, čeprav zaradi vplivov političnih velesil, razdeljena na dva dela, med katerima še danes tli vojna napetost. Narava je imela vedno osrednje mesto v korejski družbi in kulturi. Glavne turistične privlačnosti so narodni parki in številni kulturni spomeniki, kot so spokojni budistični samostani in razkošne nekdanje palače. Korejski narod danes druži globoko spoštovanje do njihove skoraj pettisočletne zgodovine.

Izjemni predstavitvi Japonske in Koreje ter njuni razpetosti med vojno in mirom, je sledila kratka predstavitev knjige Živim za svetovni mir avtorja Sun Myung Moona, svetovnega mirovnika, ki si je prizadeval za medverski dialog. Avtobiografija vsebuje zgodbo njegove velike ljubezni do človeštva in je močno sporočilo upanja za prihodnost. Knjigo si lahko izposodite v knjižnici.

  • PETELINJE IN PAVJE, pravljična ura s poustvarjanjem

Naši najmlajši obiskovalci knjižnice so v torek, 20. novembra, ob soju sveč in žepnih svetilk, prisluhnili zgodbici Petelinje in pavje, v kateri pride do nepotrebnega spora med dvema, ki se rada šopirita. Petelinu in pavu šele preizkušnja odpre oči, da ugotovita „čeprav sta si različna, sta skupaj res odlična“.

Oglejte si tudi