Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Likovna dela samorastniške likovnice Romane Škafar

Na Vranskem, v muzejski rojstni hiši Lavoslava Schventnarja, slovenskega založnika in knjigarnarja, ki je deloma preurejena tudi za razstave in poroke, je vse poletje na ogled zanimiva razstava samorastniške likovne ustvarjalke Romane Škafar. Likovnica je sicer Ljubljančanka, a hkrati tudi Savinjčanka, saj jo dolina zelenega zlata veže na njeno otroštvo, kasneje pa je z družino bila tudi nekajletna  občanka občine Braslovče.
S to razstavo, ki ima naslov »Skozi moje oči«, se na najlepši način ponovno vrača v Savinjsko dolino, ki ji je nadvse draga in lepa. Hkrati  pa se tudi prvič javno predstavlja, saj je  likovno ustvarjala največ za svoje zadovoljstvo. Kaj ji pomeni ta razstava, pa je izpovedala tudi v verzih ob odprtju razstave.  »Trenutek je tu, ko z vami sem najbolj vesela na svetu tem. Zakaj? Zato, ker moje nekoč skromne sanje, postale so zlato, in ne le to! Življenje mi mnogo lepega je dalo: brezskrbno otroštvo, ljubezen, dve prekrasni hčeri in kar sedem  vnukov.  A to še ni vse! Dolgo želela sem tega trenutka si .../ Ko ozrem se nazaj, vidim, da nič ni bilo zaman. Verjamem, da vse se z razlogom zgodi, če slediš svojim sanjam tudi takrat, ko si brez moči .../. Želim si, da spoznate  tudi  Vi  vse tiste stvari, ki vam očistijo dušo  in vlijejo novih moči. Vabim vas, da se nocoj prepustite moji umetnosti, počasi iskreno in brez laži. Vabim vas, da spoznate svet skozi moje oči.« Tako Romana, ki  vidno izžareva svoje veselje, zadovoljstvo in ljubezen do likovnega ustvarjanja. Več o ljubezni do slikanja pa nam  je povedala že ob sami postavitvi razstave, dva dni pred uradnim odprtjem, ki so ga polepšali tudi vranski folkloristi in njen zet  Gregor, vnuka Martin ter Jaka Stražar, ki so igrali na klavir.

 Zeleni klobuk njen logotip

"Ljubezen do slikarstva je bila v meni že v osnovni šoli. Rekli so mi, da imam velik talent, a sem ga zaradi športa in kasneje družine pustila dolgo spati. S slikarstvom sem se začela bolj ukvarjati, ko sta se hčeri osamosvojili in sem dobila že vnuke. Leta 2014 sem narisala prvo sliko, ki je sedaj moj logotip in jo vidite tu. To je ta zeleni klobuk.  Pri slikanju imam svojo tehniko. Začela sem s portreti in nihče me ni učil, ampak sem dobila potem krasno darilo, in sicer 21 ur za šolanje pri akademski slikarki Nataši Virant. Povedala mi je, da ni potrebno nič spreminjati, samo določene stvari glede portreta me je naučila, da so meritve hitre. Rišem z vsemi barvami na vse podlage. Ustvarjam tudi s prsti, sicer pa ne delam po pravilih, ampak rišem s srcem in po svojem občutku. Barve najprej nanesem in iz tistih barv potem slikam. Uporabljam večinoma akrilne barve. Zaradi izkušnje sem poskusila tudi z oljnimi, vendar mi bolj odgovarjajo akrilne. O razstavljanju svojih del nisem razmišljala, a se je tudi to očitno moralo zgoditi. Sicer pa je predvsem pomembno, da se dobro počutim, da ustvarjam za svojo dušo in izpolnitev življenja. Vsaka slika, ki jo ustvarim, mi je draga pri srcu, in vsaka slika, ki nastane, je trenutni navdih. Ne delam po naročilu, razen kakšen portret s svinčnikom. Kar nekaj sem jih naredila za prijateljice, kolege, in lahko rečem, da sem pri tem uspešna. Dokazi za to so slike mačkov, psov, ptičev … Vse ostale slike pa so narejene iz mojega navdiha, iz srca," še poudari Škafarjeva, ki nam v nadaljevanju pove, kako je povezana s Savinjsko dolino. "Od malega imam teto in sestrične v Savinjski dolini in vsak vikend sem  bila pri njih. Sedem let, od 2007 do 2014, pa  smo z družino tudi živeli v občini Braslovče, v  Rakovljah, kamor smo se preselili  iz Ljubljane. Ko so hčerke  odšle od doma, ena študirat v Ameriko, druga v Ljubljano, je hiša postala prevelika, in zato sedaj spet živim v Ljubljani. Na čas življenja v Savinjski dolini imam lepe spomine na okolje, na ljudi in tu se počutim kot doma."

Akademske slikarka in magistrica umetnosti Nataša Virant je glede Romaninih likovnih del po končanem izobraževanju med drugim  dejala: "Iz tvojih slik se sluti, da se za njimi skriva kreativna oseba, polna ustvarjalne energije, notranjega ognja. Tudi če te ne bi poznala osebno, bi to videla iz slik. Meni so tvoje slike zelo všeč. Blizu mi je njihova atmosfera, nežnost, ženstvenost. Čuti se strasten odnos do dela, ki se beleži v slikah in izraža tvojo senzibilnost. To je odlična lastnost, na kateri je treba graditi …"

Romana Škafar sledi že nekaj let temu napotku in rezultat tega je tudi tokratna  razstava, ki je resda njen prvenec, a zagotovo bo  z veseljem razstavljala še kje drugje, saj ima res kaj pokazati.

D. Naraglav

Oglejte si tudi