Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Jubilejni koncert ob 60-letnici

V dvorani Doma II. slovenskega tabora v Žalcu je v četrtek, 7. decembra, potekal slavnostni koncert Glasbene šole »Risto Savin« Žalec, posvečen 60-letnici šole.
V zraku je bilo pred koncertom čutiti izjemno napetost in pričakovanje, saj so koncerti glasbene šole  vedno nekaj posebnega, tokrat pa je šlo za slavnostni koncert, zato so bila pričakovanja še večja in več kot presežena. Neizmerna množica obiskovalcev, ki so zaradi izjemnega povpraševanja po vstopnicah uspeli priti v dvorano, je bila navdušena in je koncert označila za  edinstven in neponovljiv, razočaranje tistih, ki so ostali brez vstopnic, saj jih je zmanjkalo že tri tedne pred koncertom, pa je bilo izjemno.

Obiskovalce je ob prihodu v avlo kulturnega doma pričakala glasba, ki so jo izvajali člani narodno-zabavnega ansambla glasbene šole in nova, izjemno simpatično oblikovana maskota »Savinko«, katero, tako zagotavlja ravnatelj šole, bodo lahko občani odslej redno videvali na prireditvah in srečevali na ulicah. Ob vhodu v dvorano in v dvorani, so obiskovalce pričakale učenke baleta, ki so obiskovalcem delile zastavice z novim logotipom šole, ki odlično predstavlja odprtost in vedrost glasbene šole in je barvno zelo privlačen. Zaradi izjemnega vzdušja, ki je obiskovalce zajelo že v avli doma, se je koncert začel z manjšo zamudo. Ko so vsi zasedli svoje sedeže, je bilo opaziti izjemno lepo pripravljen oder, ki je bil oblečen v belo preprogo s črno sedežno garnituro, na levi strani odra pa so bile manjše mize, na katerih so na podelitev čakala spominska odličja, ki jih je ravnatelj mag. Kozmus kasneje podeljeval. Ker nikjer ni bilo nobenih glasbil, so se vsi spraševali, kaj se bo zgodilo.

Potem pa se je začelo ... Zavesa se je odgrnila, prikazal se je drugi del odra, ki je bil skrit za njo. Svetlobna kulisa, izjemna osvetlitev, izjemna paleta barv in svetlobni učinki so glasbo, ki jo je začel izvajati godalni orkester nekdanjih učencev šole, ki ga je vodil Andraž Slakan, izjemno dopolnjevali. Takšnega odra v Žalcu še ni bilo, so po koncertu trdili obiskovalci. Voditelj koncerta, Boštjan Romih, prav tako nekdanji učenec glasbene šole, je na oder povabil ravnatelja šole mag. Gorazda Kozmusa, ki je zbrane navdušil s svojim izjemnim govorom. Slavnostni govornik prireditve je bil župan Občine Žalec, Janko Kos, ki je poudaril pomen dobrega dela šole in pohvalil delo ravnatelja glasbene šole. Omeniti velja, da so bili na prireditvi prisotni prav vsi župani Spodnje Savinjske doline. Za uvodnimi govori je sledil izjemen pogovorni del koncerta, ko je voditelj Boštjan Romih na oder povabil posebne gostje koncerta, nekdanje učenke glasbene šole, ki so s svojim delom postale znane širši slovenski javnosti. To so Manica Janežič Ambrožič, Ljerka Bizilj, Alenka Bratušek in Urška Žolnir, ki je v imenu vseh pokazala, da še vedno zna zaigrati na klavir. Ravnateljeva osnovna ideja koncerta so bili nekdanji učenci šole, zato so po pogovoru voditelja s posebnimi gostjami nastopili še harmonikarski orkester, ki ga je za nastop pripravila Nataliia Ermakova, kitarski orkester, ki ga je za nastop pripravila Marija Alatič, in pihalni orkester, ki ga je za nastop pripravil Januš Rasiewicz, sestavljen iz nekdanjih učencev. Ravnatelj je kasneje podal izjavo, v kateri se je zahvalil vsem nekdanjim učencem in poudaril, da je bila zamisel o tem, da bi nastopili izključno nekdanji učenci, zelo drzna in logistično zahtevna ter unikatna v slovenskem prostoru, saj tega na takšen način ni izvedel še nihče. Koncert je bil tudi priložnost, da se je ravnatelj s podelitvijo spominskih odličij glasbene šole zahvalil vsem, ki so s svojim prostovoljnim delom in pomočjo kakor koli pripomogli promociji glasbene šole, prav tako pa je bila predstavljena knjiga, ki je izšla ob 60-letnici šole in je plod dveletnega dela in zbiranja podatkov.

Da prihodnost sloni na mladih, smo spoznali tudi na tem koncertu, saj so kot zadnji, pod mentorskim vodstvom Biljane Ann Novak in ob klavirski spremljavi Željke Kolenc, nastopili člani pevskega zbora glasbene šole, ki ga je na oder pripeljala nova maskota šole »Savinko«. V trenutku odjave koncerta so oder zasuli zlati lističi in ustvarili izjemno podobo. Na odru so se zboru pridružili tudi vsi nastopajoči in se od obiskovalcev poslovili z simpatičnim mahanjem s promocijskimi zastavicami, ki se mu je pridružila celotna dvorana. Kasneje, v avli kulturnega doma, je ravnatelj z župani Spodnje Savinjske doline razrezal torto, kot se spodobi za rojstni dan, glasbena šola pa je tako stopila na pot proti svoji 70-letnici.

                                     T. Tavčer

        

 

 

Oglejte si tudi