Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
11°C
JUTRI
27°C
10°C
Oceni objavo

Predstavitev zbornika Vekoslav Grmič: škof pričevalec

Občinska knjižnica Vransko je v petek, 19. maja 2023, v dvorani Kulturnega doma gostila prof. Srečka Reherja, velikega poznavalca, učenca in prijatelja pokojnega mariborskega pomožnega škofa, filozofa in profesorja dr. Vekoslava Grmiča. Predavatelj prof. Reher je izpostavil pomen Grmičeve teološke misli, za katerega pravi, da je bil izjemno napreden, luciden, odločen in hkrati povezovalen. Zavzemal se je za dialog z različno mislečimi in to naj bi bil bistven razlog, da ni užival zaupanja cerkvene in tudi posvetne oblasti. Bil je izredno ploden družbeno kritičen pisec, njegova bibliografija šteje kar 23 strokovnih knjig in več kot tisoč prispevkov.

Predstavitev zbornika je prof. Reher začinil s številnimi anekdotami iz lastnih izkušenj pri delu in sobivanju s škofom Grmičem, kar je predavanju dalo še večjo težo, saj smo škofa odkrivali tudi kot preprostega človeka.

Predavanje o Vekoslavu Grmiču smo pripravili ob 100. obletnici škofovega rojstva, ki je od leta 1952 do 1968 služboval na Vranskem. Domačini se ga radi spominjajo, njegov spomin pa sta s prisotnostjo na prireditvi počastila tudi županja Nataša Juhart in župnik Jože Turinek.

 

Besedilo in fotografije: Valerija Jerman

Oglejte si tudi