Logo MojaObčina.si
JUTRI
8°C
5°C
ČET.
10°C
5°C
Oceni objavo

Očistili Pasjo jamo na Tešovi

Med sprehodom po gozdu na Tešovi sta člana Centra jamskih doživetij opazila vhod v manjšo jamo. Ko pa sta pokukala, kaj se skriva na njenem dnu, nista mogla verjeti svojim očem. Opazila sta smeti. Podrobneje si jame nista ogledala. Za naslednji obisk čez nekaj dni sta zbrala še druge člane jamarskega kluba, ki smo se spustili na dno jame. V jami smo našli cele kupe smeti, predvsem različnih živalskih kadavrov v polivinilastih vrečkah umetnih gnojil, ki so preprečevale njihov razkroj. Poleg tega pa še več različnih gospodinjskih odpadkov, tudi nevarnih, kot so baterijski vložki, čistila ter olja.

Še isti dan smo o tej najdbi obvestili Občino Vransko in Zavod za varstvo narave, saj je približno 60 m zračne razdalje stran vodohran, iz katerega pijejo vodo prebivalci celotnega naselja Tešova.

Tako smo se jamarji v soboto, 13. aprila, zbrali pred lovskim domom na Tešovi in s podporo Občine očistili to jamo. Kljub temu da smo jamo že obiskali, smo bili presenečeni nad količino odpadkov. Teh je bilo okoli 4,5 m3 in kar 2 m na debelo so zapolnjevala dno jame.

Jama še ni bila izmerjena in registrirana, a jo domačini poznajo pod imenom Pasja jama. Zakaj ima takšno ime, verjetno ni potrebno posebej razlagati. Čistilne akcije se žal ni udeležil noben domačin, kljub temu da se jo je oglaševalo po različnih medijih. Jamarji želimo domačinom, da bi se takšno početje odlaganja odpadkov prenehalo, saj s tem ne škodujejo samo naravi, ampak tudi svojemu zdravju.

Zahvaljujemo pa se Občini, ki nam je pomagala pri izvedbi čistilne akcije. Zahvaljujemo se tudi delavcema Energetike Marku in Martinu, ki sta nam pomagala pri prenosu in transportu smeti.

                                                                                                                             Center jamskih doživetij Vransko

Oglejte si tudi