Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč prejemnik zlate čebele

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč je na letošnji svetovni dan čebel in slovenski čebelarski praznik, ki ju praznujemo 20. maja, v Državnem svetu Republike Slovenije prejel nagrado zlata čebela. Priznanje je (od leta 2021) na letni ravni podeljeno posameznikom ali pravnim osebam, »ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni«, kot so zapisali na spletni strani državne uprave.

Letošnjega nagrajenca je izbral sedemčlanski Odbor za podelitev zlate čebele v sestavi dr. Jožeta Podgorška, dr. Katarine Zeller-Groznik, Jureta Čuša, Matjaža Florjanca Lukana, Natalije Polenec in dr. Petra Kozmusa. Nagrado lahko prejme državljan Republike Slovenije (RS) ali tuji državljan, pravna oseba ali druga organizacija s sedežem v RS ali tujini ali mednarodna organizacija. V obravnavo za podelitev letošnje zlate čebele je odbor prejel 13 prijav, ki so predlagale 12 posameznikov oziroma pravnih oseb iz Egipta, Francije, Grčije, Italije, Kitajske, Libije, Nemčije in Slovenije.

V finalni izbor so se tokrat uvrstili trije kandidati: (1) egiptovsko biodinamično združenje Demeter Egypt, (2) francoska mreža biotske raznovrstnosti za čebele Reseau Biodiversite pour les Abeilles in (3) predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, ki je bil kot prejemnik nagrade potrjen soglasno.

V obrazložitvi nagrade je Podgoršek izpostavil Nočev doprinos k čebelarstvu, vse od vpeljave dneva medenega zajtrka, dneva sajenja medovitih rastlin, svetovnega dne čebel do postavitve učnih čebelnjakov ter idej za oblikovanje 3D-kranjice. Noča je predstavil kot bojevitega in vztrajnega, pa vendar konstruktivnega sogovornika, ki predstavlja trden most med čebelarji in državnimi institucijami. Nagrado je podelil predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, dogodka pa se je udeležila tudi predsednica Državnega zbora RS Urška Klakočar Zupančič. Noč se je ob prejemu nagrade zahvalil Republiki Sloveniji, zaposlenim in organom Čebelarske zveze Slovenije, čebelarskim društvom in vsem slovenskim čebelarjem, ki vsak dan gradijo izjemno čebelarsko zgodbo.

 Tadej Pavković

 

 

 

Oglejte si tudi