Logo MojaObčina.si
JUTRI
10°C
4°C
ČET.
9°C
5°C
Oceni objavo

Postopek uveljavljanja odškodnin za škodo, ki jo povzročajo zavarovane živalske vrste

Za škodo, ki jo povzročajo zavarovane vrste prostoživečih divjih živali, odgovarja Republika Slovenija. Zavarovane vrste so navedene v prilogi 1 Uredbe o zavarovanih živalskih vrstah  (Uradni list RS, št. 46/04).

Glede na izkušnje smo mnenja, da se na območju Občine Vransko lahko pojavljajo škode na domačih živalih in drugem premoženju ljudi, ki jih povzročajo dihur, krokar, rjavi medved, volk, detli, žolne, ptice ujede, črne vrane, ptice pevke, vidra itn.

Škodo na terenu za območje občine Vransko ocenjuje pooblaščeni delavec Zavoda za gozdove Slovenije, OE Celje (tel. 03 42 55 180 ali mob. 041 657 571 – Peter Terglav). Škodo je treba prijaviti pisno ali po telefonu v treh dneh od njenega nastanka. Oškodovanec mora pred tem zavarovati mesto nastanka škode. Na podlagi ogleda in ugotovljenih materialnih dokazov pooblaščena oseba sestavi predpisan zapisnik, sklene sporazum z oškodovancem in ju posreduje na Ministrstvo za naravne vire in prostor v nadaljnjo obravnavo.

Za dodatna pojasnila smo vam na voljo na Zavodu za gozdove Slovenije, OE Celje, Ljubljanska 13, Celje.

Postopek prijave škode od divjadi na lovnih površinah  je določen v Zakonu o divjadi in lovstvu (Uradni list RS, št. 16/04, 120/06 – odl. US, 17/08, 46/14 – ZON-C, 31/18, 65/20, 97/20 – popr., 44/22 in 158/22) v IX. poglavju in je dosegljiv na naslednji povezavi:https://www.gov.si/teme/skode-po-divjadi-in-izplacevanje-odskodnin/


Pripravil:

Peter Terglav, univ. dipl. inž. gozd.                                                             

Višji sodelavec I

Odsek za načrtovanje razvoja gozdov/divjad in lovstvo 

Oglejte si tudi